Πολιτική

Ιαπωνία: «Πράσινο φως» για δημοσιονομικά μέτρα 13,5 τρισ. γεν


Πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ύψους 13,5 τρισ. γεν (132 δισ. δολαρίων) ενέκρινε η Ιαπωνική κυβέρνηση, την ώρα που η κεντρική τράπεζα της χώρας διαψεύδει τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά που φέρουν την BoJ να ετοιμάζεται να βάλει «φρένο» στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Το πακέτο της κυβέρνησης περιλαμβάνει δαπάνες 7,5 τρισ. γεν από την εθνική και τις τοπικές κυβερνήσεις καθώς και 6 τρισ. γεν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικών Επενδύσεων και Δανείων, που δεν περιλαμβάνεται στον γενικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Όμως, πριν την ανακοίνωση, τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα βίωσαν το χειρότερο ξεπούλημα των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας ίσως επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίον αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας απογοήτευσε την Παρασκευή τις αγορές καθώς διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ενώ ανακοίνωσε πως θα επανεκτιμήσει τις πολιτικές της τον Σεπτέμβριο.

Ο διοικητής της BoJ, Χαρουχίκο Κουρόντα, αρνήθηκε να σχολιάσει το άλμα στις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων, σημείωσε όμως πως η σχεδιαζόμενη επανεξέταση δεν θα οδηγήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Η δήλωσή του αυτή ήλθε μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τάρο Άσο, προκειμένου να συζητηθεί το πακέτο μέτρων του Σίνζο Άμπε. Κουρόντα και Άσο τόνισαν τη σημασία συντονισμένων ενεργειών από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός.

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Άμπε έκανε λόγο για ένα «ισχυρό οικονομικό πακέτο» που στόχο έχει «να υλοποιηθούν επενδύσεις για το μέλλον».

«Με το πακέτο αυτό, θα προχωρήσουμε όχι μόνο στην τόνωση της ζήτησης αλλά θα επιτύχουμε επίσης βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της οποίας θα ηγείται η ιδιωτική ζήτηση».

Το συνολικό ύψος των μέτρων ανέρχεται σε 28,1 τρισ. γεν, όμως περιλαμβάνει συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και άλλα ποσά που δεν αποτελούν άμεσες κρατικές δαπάνες και ως εκ τούτου ίσως να μην δώσουν άμεσα ώθηση στην ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας.

Το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο παραμένει ασαφές, αν και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης κατασκευαστικών ομολόγων .

Η κυβέρνηση εκτιμά πως τα μέτρα θα αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά περίπου 1,3% βραχυπρόθεσμα. Το πακέτο θα υλοποιηθεί σε διάστημα αρκετών ετών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις