ΕΥΖην

Η Βίλα Ιόλα αναπλάθεται, η Αγία Παρασκευή αποκτά τοπόσημο


Στο δρόμο της υλοποίησης εισέρχεται η ανάπλαση της βίλας Ιόλα, ένα εμβληματικό έργο για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Προωθείται, έτσι, η ανάδειξη του ιστορικού ακινήτου σε πολιτιστικό τοπόσημο της περιοχής, κάτι που αποτελούσε κεντρικό στόχο της δημοτικής αρχής.

Το έργο θα υλοποιηθεί με την πρόσφατη έγκριση χρηματοδότησης 2.500.000 ευρώ. Πρόκειται για πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μετά από πρόταση που υπέβαλε ο δήμος στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος δήλωσε για την έγκριση χρηματοδότησης του έργου: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίηση μου για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του κτήματος και της βίλας Ιόλα. Είναι μια σημαντική επιτυχία στο δύσκολο και συνάμα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αγώνα ανάδειξης του κτήματος-βίλας Ιόλα από τον δήμο μας σε πανελλήνιο πολιτιστικό τοπόσημο. Από εδώ και πέρα ξεκινά το έργο των μελετών και της δημοπράτησης της ανάπλασης, το οποίο είμαστε προετοιμασμένοι να φέρουμε σε πέρας. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι διαχρονικά συνέβαλαν στο να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Θα ήταν παράλειψη μου να μην σημειώσω ότι η εξέλιξη αυτή έγινε εφικτή στο ευνοϊκό πλαίσιο του σχεδιασμού στοχευμένων δράσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας που εφαρμόζει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με επικεφαλής την κ. Ευγενία Φωτονιάτα». 

Η ιστορία του εμβληματικού χώρου ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 όταν ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας αποκτά το κτήμα του στην Αγία Παρασκευή Αττικής και κτίζει τη βίλα του, η οποία σχεδιάστηκε από τον Δημήτρη Πικιώνη, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Παύλο Καλαντζόπουλο.

Το 1998 η βίλα χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο και δύο χρόνια αργότερα το κτήμα που την περιβάλει χαρακτηρίστηκε, με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του Δήμου. Από τότε η απόκτηση του κτήματος και της βίλας από το δημόσιο αποτέλεσε διαρκή στόχο των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών.

Η δημοτική αρχή που εκλέχθηκε το 2014 με δήμαρχο τον Γιάννη Σταθόπουλο κινήθηκε με σχεδιασμό και πίστη στην αξία της απόκτησης του ακινήτου. Με επιμονή και μεθοδικότητα ο δήμος προχώρησε βήμα-βήμα αυτόν το σχεδιασμό μέχρι την προαναφερόμενη απόφαση. Συγκεκριμένα:

  • Στις 29/11/2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής πήρε με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση καταρχήν έγκρισης απευθείας αγοράς του κτήματος και της βίλας.
  •  Στις 18/7/2017 το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την ιστορική απόφαση αγοράς του κτήματος και της βίλας (με τίμημα πολύ μικρότερο του αρχικού, κάτω από την εκτίμηση του ορκωτού Εκτιμητή και από την αντικειμενική αξία και με δόσεις) και την ανάδειξή της, με μελετημένες παρεμβάσεις και συμμετοχή της κοινωνίας, σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του.
  • Στις 28/12/ 2017 υπεγράφη στο Δημαρχείο το συμβόλαιο αγοράς του κτήματος-βίλας.
  • Στις 16/1/2018, ο Δήμος υπέβαλε στο ΕΣΠΑ πρόταση με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας ΙΟΛΑ στο Δήμο Αγίας Παρασκευής» για χρηματοδότηση ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας Ιόλα.
  • Στις 28/2/2018 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε δεκτή την εισήγηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεώτερων Μνημείων από τις 25/1/2018 και έδωσε έγκριση για να προχωρήσει η πρόταση χρηματοδότησης της ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα