O επόμενος μεγάλος στρατηγικό στόχος της κυβέρνησης, ακούει στο όνομα έξοδος στις αγορές-έστω υπό την μορφή δοκιμής- και είναι άρρηκτα συνυφασμένος από την τρίτη αξιολόγηση, που θα πάρει σάρκα και οστά από τον Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα καλείται να δείξει και πάλι καλή διάθεση, προθέσεις, πολιτική βούληση και να υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, κάνοντας παράλληλα βήματα προόδου στις ιδιωτικοποιήσεις.
Τα θετικά δείγματα γραφής εντός των επόμενων μηνών, αποτελούν σύμφωνα με «πηγές» από τις Βρυξέλλες, το μείζον… προαπαιτούμενο προκειμένου οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να στηρίξουν την φιλόδοξη προσπάθεια, για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Σαφείς ενδείξεις για την πραγματοποίηση της δοκιμαστικής εξόδου, δεν έχουν προκύψει εκ μέρους της κυβέρνησης, ωστόσο διαφαίνεται ότι οι εταίροι και δη οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, έχουν θέσει ως βασικό χρονοδιάγραμμα το επόμενο εξάμηνο-οχτάμηνο. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνει σε δημόσιες τοποθετήσεις του την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να ξαναβγεί στις αγορές στο τέλος του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018» .
Η Αθήνα θέλει να αποτολμήσει το εν λόγω εγχείρημα, επιδιώκοντας όμως να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, που έχουν ως σημείο αναφοράς και την πλήρη και χωρίς περιορισμούς και αστερίσκους στήριξη των Ευρωπαίων. Για να επιτευχθεί αυτό, όπως καλά γνωρίζει το Μαξίμου, πρέπει να κυλήσει με ομαλότητα η τρίτη αξιολόγηση, που όπως προαναφέρθηκε ξεκινάει τον Σεπτέμβριο.
Μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις, ένα ζήτημα «ζωτικής» σημασίας» με εξέχουσες πολιτικές πτυχές. Σημείο αναφοράς στις ιδιωτικοποιήσεις, θα αποτελέσει το πέρασμα του ελέγχου των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και η αλλαγή του διοικητικού «μοντέλου» και οργανογράμματος.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ πέταξε τις «σπόντες» του προς την κυβέρνηση-για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι υπουργοί τις σαμποτάρουν. «Κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ρέγκλινγκ, στέλνοντας το μήνυμά του προς το Μαξίμου.