Διεθνή

Η Τουρκία τρέχει να στηρίξει τον σύμμαχό της στη Λιβύη


Ενώ το θέμα των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου προκαλεί διπλωματικό Μαραθώνιο, με συναντήσεις, διασκέψεις και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ πολλών εμπλεκόμενων χωρών, η τουρκική κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, με στόχο να στηρίξει το καθεστώς του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, που ελέχει πλέον μόνον την πρωτεύουσα και μιά μικρή παραλιακή ζώνη στα δυτικά της χώρας.

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη - μιά εβδομάδα νωρίτερα απ' ό,τι είχε προγραμματισθεί αρχικά - για να εγκρίνει και τυπικά το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σ' αυτη τη βορειοαφρικανική χώρα.

  Αντιδρώντας στις πληροφορίες για αποστολή μισθοφόρων από την Άγκυρα στη Λιβύη, ο Στρατάρχης Χαφτάρ, κάλεσε τις δυνάμεις του "να μην δείξουν κανένα έλεος" στην αντιμετώπισή τους.

Ο Στρατάρχης Χαφτάρ προειδοποίηση ότι επίκειται επέλαση των δυνάμεών του στην Τρίπολη, δημοσιοποιώντας βίντεο προετοιμασίας τους. Σε άλλο βίντεο δείχνει μάχες που γίνονται έξω από την Τρίπολη..

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο έχουν ήδη σταλεί 300 μαχητές για την ενίσχυση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και αναμένεται να σταλούν ακόμη 1.000.

Ένας εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία, διέψευσε σήμερα ότι η Άγκυρα ζήτησε να σταλούν μαχητές του στη Λιβύη. Ωστόσο, Σύροι μαχητές στη Συρία και την Τουρκία έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις να εργαστούν έναντι μισθού ως «σωματοφύλακες» και φρουροί σε βάσεις που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Επισημαίνεται ότι στη Λιβύη δραστηριοποιούνται πολλές τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως οι Ustay Yapi, Tekfen και Guris Insaat, οι οποίες χρησιμοποιούν "ιδιωτικούς στρατούς" για την προστασία των εγκαταστάσεων τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στην αποστολή στρατευμάτων, προκειμένου να τους πείσει ότι είναι ανάγκη να περάσει αμέσως το νομοσχέδιο. Τουρκικές πηγές επιβεβαιώνουν πως η Αγκυρα σχεδιάζει να στείλει Σύρους αντικαθεστωτικούς και ομάδες τζιχαντιστών.

Με αίτημα της Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί σήμερα έκτακτη συνάντηση εκπροσώπων των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου, με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «οι οποίοι θα εξετάσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης