Άμυνα & Διπλωματία

Η Τουρκία «γκριζάρει» το Αιγαίο – Νέος γύρος έντασης και προκλήσεων


Γιατί η Άγκυρα επέλεξε τώρα να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα

Η Τουρκία «εγκαινίασε» ένα νέο γύρο έντασης με την Ελλάδα, με κεντρικό γεωπολιτικό αφήγημα την αμφισβήτηση της κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.  Με κυρίαρχο ρητορικό «εργαλείο» την αποστρατικοποίηση των νησιών, το οποίο έχει αναγάγει σε πρωτεύον θέμα στην ατζέντα της, η Άγκυρα επιχειρεί να καταδείξει ότι η Αθήνα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες. Προβαίνοντας, μάλιστα, σ’ ένα άλμα λογικής, αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία της Ελλάδας επ’ αυτών των νησιών, κάτι που επανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το γκριζάρισμα του Αιγαίου αποτελεί τον ευσεβή πόθο της «Υψηλής Πύλης», που εκτιμά πως έχει τα νομικά ερείσματα να «χτυπάει» την Ελλάδα στο θέμα της αποστρατικοποίησης και να νομιμοποιεί τρόπον τινά τις διεκδικήσεις της. Μέσω αυτής της εμμονικής τακτικής, επιχειρεί παράλληλα να «χαλάσει» το ελληνικό αφήγημα για μονοθεματική ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπου εμπεριέχεται μόνο το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Στον αντίποδα, στην αναθεωρητική ατζέντα την οποία εμφανίζει η Άγκυρα, εδράζονται  ζητήματα «γκρίζων» ζωνών στο Αιγαίο, η αποστρατικοποίηση, ακόμη και θέμα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη.  

Αυτή η εμπρηστική τακτική, όπως είναι πασιφανές, δεν αφήνει ουσιαστικές ελπίδες για επανεκκίνηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και αυτό προφανώς αφορά και τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, που θα γίνουν-όπως και οι προηγούμενες- για τα μάτια του κόσμου, χωρίς την παραμικρή ελπίδα προσέγγισης των δύο χωρών. Συνεχίζονται, διότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Άγκυρα, θέλει να πάρει «πάνω» της, το βάρος της αποχώρησης από τον διάλογο. Και, επίσης, για να «βαυκαλίζεται» ο Ζοζέπ Μπορέλ και οι Βρυξέλλες, ότι η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έχει μειωθεί, χάρη στην παρέμβαση και τις νουθεσίες της Ε.Ε!

Αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με Ισραήλ, ΗΑΕ- Ο ρόλος του East Med

Γιατί όμως η Τουρκία επέλεξε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να κλιμακώσει πάλι την ένταση και τις λεκτικές, προς ώρας, προκλήσεις; Ενδεχομένως να αισθάνεται πιο δυνατή σε διπλωματικό επίπεδο για να επαναφέρει το σκηνικό ένστασης, έχοντας αποκαταστήσει σ’ ένα βαθμό τις σχέσεις της και τη γεωπολιτική της δυναμική στην ευρύτερη περιοχή. Με το Ισραήλ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και επιθυμεί να αλλάξει σελίδα στις σχέσεις τους, με την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Άγκυρα τον επερχόμενο Μάρτιο.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν προσέγγισε και βελτίωσε σημαντικά τις σχέσεις της Τουρκίας με τον μέχρι πρότινος άσπονδο εχθρό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα ΗΑΕ, μάλιστα, προσέφεραν 10 δισ. δολάρια στην Άγκυρα, υπό τη μορφή επενδύσεων, δίνοντας τεράστια «ένεση» ρευστότητας και έμπρακτης στήριξης στη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία αλλά και στον ίδιο προσωπικά τον Ερντογάν.
Ενδεχομένως στο «ξεθάρρεμα» της Τουρκίας, να έπαιξε ρόλο και η στάση των ΗΠΑ για τον Εast Med, που υιοθέτησε την επιχειρηματολογία της Άγκυρας, ότι ο αγωγός δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις στην περιοχή. Η Τουρκία εξαρχής και με τρόπο εμφατικό εκδήλωσε την αντίθεσή της στο project του East Med και αισθάνεται πως πέρασε η θέση της, σ’ ένα τόσο σημαντικό γεωενεργειακό ζήτημα.

Διάγουμε το αρχικό διάστημα του νέου γύρου των τουρκικών προκλήσεων, που ενδεχομένως να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Η ελληνική απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου ήταν άμεση και με σαφή τρόπο προς την Τουρκία, όμως είναι προφανές ότι το ΥΠΕΞ θα χρειαστεί να δουλεύει… υπερωρίες, για να αποκρούει τις τουρκικές προκλήσεις.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα