Άμυνα & Διπλωματία

Η Τουρκία επικήρυξε τους 8 στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα


Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, η Αγκυρα δυναμιτίζει την προσπάθειας να «λειώσουν οι πάγοι» στα ελληνοτουρκικά, με μια κίνηση που προκαλεί έκπληξη και ποικίλες ερμηνείες ως προς τη σκοπιμότητά της: Όπως ανακοινώθηκε, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε(!) με 700.000 ευρώτον καθένα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Οι τουρκικές αρχές ενέταξαν τους «οχτώ» στη λίστα τρομοκρατών, χαρακτηρίζοντάς τους πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν.

Είναι ένα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο αποκτά μεγαλύτερη σημασία γιατί αποστέλλεται  την ώρα που η επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού δημιουργούσε προσδοκίες βελτίωσης του κλίματος στις διμερείς σχέσεις και περαιτέρω συνεργασίας.

Το περίεργο είναι ότι  - όπως επισήμαιναν τις προηγούμενες μέρες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – η Αγκυρα θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε αρκετά για να λύσει το πρόβλημα με τους 8 αξιωματικούς, ενδεχομένως και με την έκδοση τους.

Διαβάστε επίσης