ΕΥΖην

Η Τεχνόπολη γιαρτάζει τα 20 χρόνια της!


Τα 20 χρόνια λειτουργίας της συμπλήρωσε η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το 2019 γιορτάζει με πλούσιο πρόγραμμα, φιλοξενώντας μεγάλες διοργανώσεις, που έχουν αγαπηθεί από το κοινό και έχουν συνδεθεί με τον χώρο.  

Με 1.000.000 επισκέπτες και 900 εκδηλώσεις ανά έτος, είτε δωρεάν είτε με πολύ χαμηλό αντίτιμο, τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο την έχει αναδείξει σε πρωτοπόρα δημοτική επιχείρηση. Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, λοιπόν, το 1999 η Τεχνόπολη ανοίγει τις πύλες της στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, μεταμορφώνοντάς το σε έναν από τους πιο δυναμικούς και πιο ανοιχτούς χώρους πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, ο οποίος διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την περιοχή Γκάζι.

Εδώ και 20 χρόνια, η Τεχνόπολη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ.

Τα τελευταία χρόνια η Τεχνόπολη έχει εξελιχθεί σημαντικά και η λειτουργία της ενισχύθηκε, αρχικά, με τη δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, το 2013, με στόχο να αναδειχτεί η ιστορική αξία του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, ενός σπάνιου -ίσως του σπανιότερου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- βιομηχανικού μνημείου.

Λίγο αργότερα, το 2014, ιδρύθηκε το INNOVATHENS powered by Samsung, ένας κόμβος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αποδεικνύοντας ότι η Τεχνόπολη είναι απόλυτα συντονισμένη με το παρόν και έτοιμη κάθε φορά να υποδεχθεί το εκάστοτε μέλλον.

Φέτος συνεχίζει με παραγωγές-θεσμούς, όπως το Athens Technopolis Jazz Festival, τη Full moon fiesta του Ιουλίου, το Athens Science Festival, τις Κυριακές στην Τεχνόπολη, το Summer Camp στην Τεχνόπολη, το παιδικό φεστιβάλ Π100-Πλανήτης κ.ά.

Επίσης, θα φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις που έχουν αγαπηθεί από το κοινό: Athens Bar Show, Athens Coffee Festival, Dinner in the Sky, The Meet Market, Ημέρες Καριέρας, Vintage Toys, Vinyl Market, Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» του Αθηνοράματος, έκθεση φωτογραφικής ομάδας MetaPOLIS, The Christmas Festival κ.ά.

Παράλληλα, «καλωσορίζει» μία σειρά βραδινών δράσεων Let's be late! που διοργανώνει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, με στόχο να γνωρίσουν ακόμα περισσότερες ομάδες κοινού αυτό το νεότερο βιομηχανικό μνημείο και τα θέματα που πραγματεύεται μέσα από ξεχωριστές δραστηριότητες. Το Μουσείο εγκαινιάζει, ακόμη, μία νέα αισθητηριακή διαδρομή για οικογένειες και παιδιά, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά με την κύρια, και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το παλιό εργοστάσιο με όλες τις αισθήσεις μας.

Τέλος, θα φιλοξενήσει μία σειρά συναυλιών αγαπημένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το αναλυτικό πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

«Η Τεχνόπολη είναι πια, μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα πολιτιστικός χώρος της Αθήνας. Προσελκύει περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο. Καταφέραμε με ευρωπαϊκούς πόρους και παραδώσαμε στην πόλη το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που αποτελεί ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο στον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ δημιουργήσαμε και έναν σύγχρονο πολυχώρο, έναν κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, το INNOVATHENS, τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες νέοι και παιδιά με καινοτόμες ιδέες» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην ομιλία του.

Υπογράμμισε, δε, ότι έχει συμβάλλει στην αναγέννηση όλης της περιοχής, καθώς από απλός χώρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο Γκάζι, εξελίχθηκε σε χώρο πολιτιστικής δημιουργίας, σε πρωτοποριακό βιομηχανικό μουσείο, σε κόμβο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και σε σημείο αναφοράς για μεγάλες θεματικές εκθέσεις.

Διαβάστε επίσης