Οικονομία

Η συνταγογράφηση στο επίκεντρο ΕΟΠΥΥ και ΙΣΑ


Συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ,Θεανώ Καρποδίνη, είχε ο Α’ αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΙΣΑ  Γ. Πατούλη, για θέματα που αφορούν τη συνταγογράφηση.

Στην Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αγχολυτικών φαρμάκων - τα οποία δεν δύναται να συνταγογραφηθούν από διάφορες κλινικές ειδικότητες - όπως π.χ. είναι οι καρδιολόγοι εάν και είναι υποχρεωτικό να δίνεται ως ήπια αγωγή μετά από κάποιο στεφανιαίο επεισόδιο.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των συμβάσεων των ιατρών που παρά την από τριετίας διαπραγμάτευση με την παλιά ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για τους ήδη συμβεβλημένους, πλην των 800 συμβάσεων για νέους γιατρούς.

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα που τέθηκε στην κ. Καρποδίνη ήταν οι εξοντωτικές ποινές που έχουν μπει τους τελευταίους τέσσερις μήνες και λίγο πριν την αλλαγή της ηγεσίας στον ΕΟΠΥΥ, για θέματα συνταγογράφησης  σε γιατρούς κυρίως της Α’ ΥΠΕ.

Στο πλαίσιο της αλλαγής του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, ζητήθηκε να τροποποιηθεί ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση και τις ποινές των ιατρών και να υπάρχει μια μικτή επιτροπή από τον ΕΟΠΥΥ και τους Ιατρικούς Συλλόγους που να ελέγχουν τις πιθανές παραβάσεις της συνταγογράφησης  με επιστημονικά και όχι αμιγώς λογιστικά κριτήρια.

Παράλληλα, τονίστηκε στην Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πως πρέπει να ενημερωθεί από τους αρμοδίους φορείς για το θέμα των 120 δόσεων  και του clawback γιατί ενώ έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση εκκρεμεί η Υπουργική απόφαση, γεγονός που δυσχεραίνει μέγιστα την επιβίωση των εργαστηρίων –κλινικοεργαστηριακών γιατρών και πολυιατρείων.