Αγορές

Η συμφωνία για Brexit δεν «ενθουσίασε» τις αγορές


Ανίσχυρος καταλύτης αποδείχθηκε για τις αγορές η συμφωνία για συντεταγμένο Brexit, που εξαλείφει μια πηγή αβεβαιότητας, κλείνοντας μια μακρά περίοδο εντάσεων και αντιπαραθέσεων.

Η είδηση δεν έγινε δεκτή με τον αναμενόμενο «ενθουσιασμό» στα χρηματιστήρια, αν και η πρώτη αντίδραση ήταν ιδιαίτερα θετική. Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες και ο ΓΔ του ΧΑ ανέκαμψαν μόλις διέρρευσε η πληροφορία, αλλά στη συνέχεια έχασαν μεγάλο μέρος των κερδών της.

Στο ΧΑ η μεταβλητότητα ήταν εντονότερη και οι δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις,  ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης έχασαν όλα τα κέρδη και βρέθηκαν στο κόκκινο.

Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς  αποτελούν ή έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος ημερήσιος τζίρος, που ανήλθε σε 67 εκατ. ευρώ, συν 6,6 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι το προηγούμενο διήμερο επιβεβαιώθηκαν οι αντοχές  του ΧΑ στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και ενισχύθηκε η αξιοπιστία των βραχυχρόνιων στηρίξεων. Αυξάνονται λοιπόν οι πιθανότητες ανοδικής κίνησης που θα φέρει τον ΓΔ έξω από το κανάλι βραχυχρόνιας συσσώρευσης, με πρώτο στόχο τις 875 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 859,32 μονάδες με οριακά κέρδη 0,11%.

Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,13% κλείνοντας στις  2.135,21 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +1,18% μέχρι -0,73% και τερμάτισε με ανεπαίσθητη μεταβολή -0,01%.  Με θετικό πρόσημο μόνον η Πειραιώς (+0,5%). Στο κόκκινο Attica Bank -0,6%, Τρ. Ελλάδος -0,4%, Eurobank +0,2%. Αμετάβλητες  Alpha Bank και Εθνική.

 Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχώρισε η Βιοχάλκο, με +3% μετά από παρατεταμένη πτωτική πορεία.  ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος +1,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,5%, Aegean +1,3%,  Motor Oil και ΑΔΜΗΕ +1%.
Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ +0,8%.

Στον αντίποδα Lamda -1,9%, Coca-Cola -1,7%, Τιτάν -1,3%, Jumbo -1,1%, Σαράντης -1%.
 Στα mid caps Πλαστικά Θράκης +5,9%, Intralot 3,4%.  Συνεχίσθηκε η καταβύθιση της MLS (-5,6%).

Διαβάστε επίσης