ΕΥΖην

Η Συλλογή Μορόζοφ για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας, στο Fondation Louis Vuitton (vid)


Στο Fondation Louis Vuitton, στο Παρίσι παρουσιάζεται η Συλλογή Μορόζοφ, μια από τις κορυφαίες μοντέρνας τέχνης και έργων του ιμπρεσιονισμού στον κόσμο, φιλοξενούμενη για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας.

Ως δεύτερο μέρος της σειράς "Icons Of Modern Art" του ιδρύματος, η έκθεση περιλαμβάνει έργα Γάλλων ζωγράφων όπως οι Manet, Rodin, Renoir, Monet, Matisse και Gauguin, μαζί με Ρώσων δημιουργών όπως οι Repin, Vrubel, Korovin, Golovin, Serov, Larionov, Goncharova, Malevich, Mashkov, Konchalovsky, Outkine, Saryan και Konenk.

Συνολικά, παρουσιάζονται 200 έργα.
 
Επιπλέον, το ίδρυμα συνεργάστηκε με τον Les Éditions Gallimard για να δημοσιεύσει ένα λεύκωμα 520 σελίδων που διερευνά πολλά άγνωστα αρχεία, εικόνες και πληροφορίες για την οικογένεια Μορόζοφ.

Οι αδελφοί Μιχαήλ Αμπράμοβιτς Μορόζοφ (1870-1903) και Ιβάν Αμπράμοβιτς Μορόζοφ (1871-1921) ήταν προστάτες της τέχνης που κυριάρχησαν στην πολιτιστική ζωή της Μόσχας στις αρχές του 20ού αιώνα. Διακρίθηκαν για την άνευ όρων υποστήριξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής και ρωσικής τέχνης, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της διεθνούς φήμης των σύγχρονων Γάλλων ζωγράφων.
 
Η συλλογή τους κρατικοποιήθηκε το 1918 και άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου Μουσείου μοντέρνας τέχνης: του Κρατικού Μουσείου Μοντέρνας Δυτικής Τέχνης που λειτούργησε στην έπαυλη του Ιβάν Μορόζοφ το 1928.
 
Η έκθεση στο εμβληματικό Fondation Louis Vuitton του Frank Gehry θα διαρκέσει έως τις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα