Αγορές

Η σκυτάλη στα mid caps, το χρηματιστήριο ισορροπεί


Από τις τραπεζικές μετοχές και τα εμποροβιομηχανικά blue chips που έχουν αποφέρει σημαντικά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, το αγοραστικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, όπου υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανόδου. Τα mid caps πήραν σήμερα τη σκυτάλη και κράτησαν τον ΓΔ σε θετικό πρόσημο, δίνοντας υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια.

Η περιοχή των 1.280 μονάδων παραμένει δυσπρόσιτος στόχος για τον Γενικό Δείκτη και η υπέρβαση της θ' ανοίξει τον δρόμο για μία μεγαλύτερη ανοδική κίνηση προς το ψυχολογικό φράγμα των 1.300μονάδων, πριν από το κλείσιμο της χρονιάς.

Εικόνα σταθεροποίησης σήμερα στο χρηματιστήριο, που δείχνει να βρίσκει σημεία ισορροπίας μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις. Στο +0,25% τερμάτισε ο ΓΔ, οριακές μεταβολές σημείωσαν ο FTASE25 και ο τραπεζικός, ενώ ο δείκτης των mid caps πραγματοποίησε άλμα +1,32%.

Προβληματίζουν η συναλλακτική άπνοια και ο χαμηλός τζίρος, που υποδηλώνουν επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής από πλευράς διαχειριστών χαρτοφυλακίων.

Αντίθετα, συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που έχει φέρει την απόδοση του 10ετούς στα χαμηλά 18μήνου (στο 3,34%).

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις επιχειρηματικές εξελίξεις, που περιλαμβάνουν deals εξαγορών, συνεργασίες και επενδυτικά projects.

Στο επίκεντρο της προσοχής το επικείμενο placement μετοχών των ΕΛΠΕ (HelleniQ Energy), όπου το Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση θα διαθέσουν συνολικό ποσοστό 10%-12% της εταιρείας.

Καλό νέο για την  αγορά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ΄τριμήνου, που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί  την αναπτυξιακή δυναμική της, παρά τις μέτριες επιδόσεις στις εξαγωγές και στην εγχώρια ζήτηση/κατανάλωση.

Βελτιώθηκε η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση τις απογεματινές ώρες και τερμάτισαν με κέρδη. Στη Φρανκφούρτη- ο DAX σημείωσε άνοδο 0,78%, στο Παρίσι ο CAC40 έκλεισε +0,66%, +0,35% ο FT-100 στο Λονδίνο. Μικρές απώλειες σημειώνουν αυτή την ώρα οι δείκτες της Wall Street (Dow Jones -0,15%).

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με  εναλλαγές προσήμων σε μικρό εύρος διακύμανσης. Η συναλλακτική κίνηση ήταν εξαιρετικά υποτονική τις πρώτες ώρες και αυξήθηκε προς το κλείσιμο.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,43% στις 1.275,82 μονάδες και έκλεισε στις 1.273,48 με κέρδη 0,25%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε στο κόκκινο με -0,15%, στις 3.075,24 μονάδες. Ανοδο 1,32% σημείωσε ο δείκτης των mid caps, όπου πολλές μετοχές κατέγραψαν αξιόλογα κέρδη.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,61% μέχρι +0,36% και έκλεισε με οριακή μεταβολή +0,06%. Εθνική +1,7%, Optima +1,2%, Πειραιώς +0,4%. Στο κόκκινο Attica Bank -1,3%, Eurobank -1,2%, Alpha -0,8%, αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ με άνοδο 4,30%, λόγω του επικείμενου placement. Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,8%, Aegean και Quest +1,2%, Coca-Cola +1%, ΔΕΗ +0,8%, Ελλάκτωρ +0,7%, Τιτάν +0,5%.

Με απώλειες ΟΠΑΠ -2,7%, Lamda -1,5%. Jumbo -1,3%, Σαράντης -1,1%,ΤΕΝΕΡΓΑ -0,9%, Motor Oil -0,5%. Autohellas -0,6%,  ΕΥΔΑΠ -0,5%.

Στη μεγαλομεσαία και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν με μεγάλη άνοδο και αξιόλογο όγκο συναλλαγών η Ξυλεμπορία (+8,4%), ΕΤΕΡ +8,2%,Intralot +7,3% και η Intracom +6,8%,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα