Αγορές

Η σκυτάλη στα blue chips για year end mini rally


Υποσχέσεις για ένα year end mini rally δίνει πάλι η χρηματιστηριακή αγορά,  επιστρέφοντας πάλι σε ανοδική τροχιά, μετά από μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας  και αναζήτησης κατεύθυνσης.

Στα απόλυτα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, με κινητήριους μοχλούς τις μετοχές της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και συμπαραστάτες πολλά βιομηχανικά blue chips. Ο αυξημένος τζίρος (90 εκατ. ευρώ συν 12,7 εκατ. ευρώ σε μετακινήσεις πακέτων) υποδηλώνει αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η ισχυρή ζήτηση δίνει ώθηση στις τιμές, ενισχύοντας την ανοδική δυναμική.

Λείπουν όμως οι καταλύτεες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και να οδηγήσουν  την αγορά  στο επόμενο αποφασιστικό βήμα - στην υπέρβαση του ψυχολογικού και τεχνικού  φράγματος των 900 μονάδων.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι κλειδί και ορόσημο για  την περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα είναι το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή. Σημαντική παράμετρος θα είναι και το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά σήμερα, ενώ στη Wall Street  ο Dow Jones βρίσκεται οριακά σε θετικό έδαφος αυτή την ώρα.

Μετοχές και δείκτες

Μικρή θετική επίδραση στο ΧΑ είχαν μέχρι στιγμής οι θετικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων (Citigroup, Deutsche Bank, ING κλπ), που εστιάζουν στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο και οι δείκτες πήραν ανοική κατεύθυνση. Μικρή ενδοσυνεδριακή διόρθωση σημειώθηκε από τις 11:45 μέχρι τις 12:30. Ακολούθησε ισχυρή ανοδική κίνηση με επιταχυνόμενο ρυθμό και ζωηρή συναλλακτική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σε απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 894,49 μονάδες με κέρδη 1,56%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε +1,16%, στις 2.241,85 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +0,55%, γύρις στο κόκκινο υποχωρώντας μέχρι -0,65% και τερμάτισε χωρίς μεταβολή, με ισχυρή ανοδική αντίδραση το τελευταίο πεντάλεπτο.  Attica +1,6%, Εθνική και Ελλάδος +0,6%,  Πειραιώς +0,1%, αμετάβλητη η Alpha, στο κόκκινο η Eurobank (-0,5%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τη σκυτάλη πήρε ο ΑΔΜΗΕ (+7,3%), ενώ η ΔΕΗ συνέχισε την κούρσα με +6%.  Ακολούθησαν Lamda +4,8%, ΟΠΑΠ +4,6%, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Aegean +2,8%, Τιτάν +2,5%.

Στο κόκκινο μόνο τρεις μετοχές: ΕΛΠΕ -1,2%, Coca-Cola -0,8%, Ελλάκτωρ -0,4%.

Διαβάστε επίσης