Πολιτική

Επίσκεψη του «διαδόχου» της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ. Μετά τί;


Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, ο πρίγκηπας Mohammed bin Salman Al-Saud, υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκεται τις ΗΠΑ σε μια επίσημη επίσκεψη εννέα ημερών. Συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών και μια σειρά από Σαουδάραβες αξιωματούχους. Η πρώτη του συνάντηση ήταν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρρυ.

*Γράφει η Εύα Ι. Κουλουριώτη

Αυτή η συνάντηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στη Συρία, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Λιβύη. Η πρώτη αντίδραση του Τζον Κέρρυ ήρθε μετά το τέλος της συνάντησης, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν περισσότερη υπομονή όσον αφορά τις κινήσεις της Ρωσίας στη Συρία και την υποστήριξή της στο καθεστώς Άσσαντ».
Στη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, ο πρίγκιπας Mohammed συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας και μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του ISIS. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, ήταν η παρέμβαση των Ιρανών στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης αυτής, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός απόρρητου εγγράφου που υπογράφεται από 51 διπλωμάτες των ΗΠΑ, στο οποίο εκφράζουν τη διαφωνία τους με την πολιτική της χώρας για τον πόλεμο στη Συρία και ζητούν από την ηγεσία των ΗΠΑ να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώτος σε στρατιωτικές μονάδες που χρησιμοποιούνται για να σκοτώνει αμάχους. Επί πλέον, δήλωσε στον Τύπο ότι η αμερικανική ηγεσία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν αυτό το έγγραφο και ότι θα μελετηθεί από τον Λευκό Οίκο.
Από την άλλη μεριά, η αντίδραση της ρωσικής πλευράς, ήρθε σε δύο στάδια:

Πολιτική αντίδραση: Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο που υπογράφεται από τους 51 διπλωμάτες παραβιάζει την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία λέει ότι η λύση στον συριακό πόλεμο είναι μόνο η πολιτική λύση και κανείς δεν νομιμοποιείται σε κινήσεις που θα αυξήσουν το χρόνο του πολέμου.

Αλλά, οι Ρώσοι παραβιάζουν ούτως ή άλλως το παρόν ψήφισμα με το να επιτίθενται καθημερινά κατά των Συρίων αμάχων. Οι φωτογραφίες που έρχονται στην δημοσιότητα από το βόρειο τμήμα της Συρίας, ιδιαίτερα το Χαλέπι, δείχνουν την τεράστια σφαγή από τη ρωσική στρατιωτική μηχανή. Οι εκθέσεις του Human Rights Watch και του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς λευκού φωσφόρου (RBK-500), οι οποίες είναι απαγορευμένες, εναντίον αμάχων και στρατευμάτων της συριακής αντιπολίτευσης.

Στρατιωτική αντίδραση: Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική θέση ομάδας της αντιπολίτευσης που ονομάζεται Νέος Συριακός Στρατός (η ομάδα υποστηρίζεται και εκπαιδεύεται από τους Αμερικανούς, Βρετανούς και Ιορδανούς), η οποία έχει ως μοναδική αποστολή την στόχευση του ISIS στην περιοχή που ονομάζεται Al Tanaf κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ-Ιορδανίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, υπήρξε εμπλοκή αμερικανικών F-18A που προσπάθησαν να αναχαιτίσουν την επίθεση των ρωσικών SU34. Σε αυτήν την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους βόμβες διασποράς και οι πληροφορίες μιλούν για 30 νεκρούς πολεμιστές και πάνω από 70 τραυματίες. Αυτή η επίθεση δεν ήταν η μόνη. Ήταν η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά κανείς δεν ανακοίνωσε τίποτα για την πρώτη.

 

 Φωτογραφία του RT που δείχνει βόμβες διασποράς RBK-500 τοποθετημένες σε ρωσικό αεροσκάφος, σε ρωσική βάση στη Συρία. Η φωτογραφία διαγράφηκε 10 λεπτά μετά την δημοσίευσή της.

Την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του, ο πρίγκηπας συναντήθηκε με μια σειρά από Αμερικανούς επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Το επίκεντρο αυτών των συναντήσεων ήταν να καταστεί ξεκάθαρο εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας ότι οι οικονομικές σχέσεις του βασιλείου με τις ΗΠΑ δεν συνδέονται με τα πολιτικά ζητήματα, ειδικά μετά τον «εκβιασμό» των Αμερικανών σχετικά με την 28σέλιδη έρευνα της CIA για την 11η Σεπτεμβρίου.
Την τέταρτη μέρα συναντήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

O πρίγκηπας Μπιν Σαλμάν με τον Μπαράκ Ομπάμα

Η συνάντηση ήταν σύντομη και οι δύο πλευρές δεν έκαναν σχόλια στον Τύπο. Όμως, στη συνέχεια, ο Σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών Adel Al Jubair έδωσε μια μακροσκελή συνέντευξη τύπου, κατά την οποία τόνισε έντονα:

-Την μη ικανοποίηση της Σαουδικής Αραβίας από τις κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

-Την ετοιμότητα του βασιλείου για να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, εάν ζητηθεί από τις ΗΠΑ.

-Την διαρκή απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

-Την ανάγκη για στρατιωτική πίεση στο καθεστώς Άσσαντ ώστε να αποδεχθεί μια πολιτική λύση.

H ρωσική απάντηση ήρθε ξαφνικά την επόμενη ημέρα, όταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού επισκέφθηκε τη Συρία, όπου επιθεώρησε την ρωσική βάση Hameamim κοντά στην Λαττάκεια, για να επιβεβαιώσει την ετοιμότητα των εκεί ρωσικών δυνάμεων. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Μπασάρ Αλ Άσσαντ στην Δαμασκό - ο οποίος έδειξε έκπληξη γι'αυτήν επίσκεψη. Ο Ρώσος υπουργός  ανακοίνωσε τη συνέχιση της ρωσικής υποστήριξης για τον Άσαντ και το καθεστώς του, καθώς και τη συνέχιση της προσπάθειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία.

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ με το Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού

Οι στόχοι της επίσκεψης του πρίγκιπα Mohammed bin Salman στις ΗΠΑ είναι δύο. Ο πρώτος στόχος είναι να βελτιωθεί η τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στο βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της ανακοίνωσης της Ουάσινγκτον για την πρόθεσή της να δημοσιοποιήσει το 28σέλιδο έγγραφο που περιέχει στοιχεία που συνδέουν τη Σαουδική Αραβία με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο δεύτερος στόχος είναι να πιέσει την ηγεσία των ΗΠΑ να αλλάξει την πολιτική της στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ.

Τα τεκταινόμενα στον πόλεμο της Συρίας ειδικότερα, αλλά και γενικά στην Μέση Ανατολή, δεν αποτελούν, στην πραγματικότητα, σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, σε αντίθεση με ό,τι αφήνεται να φανεί τα τελευταία χρόνια. Εάν διαβάσουμε τις λεπτομέρειες, θα διαπιστώσουμε ότι οι Ρώσοι κινούνται στα πλαίσια που οι Αμερικανοί τους επιτρέπουν. Οι επαναλαμβανόμενες συναντήσεις Κέρρυ και Λαβρόφ από καιρού εις καιρόν, αφορούν στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής ενός από τα μέρη και στην επαναχάραξή της, ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν.

Η πιο σημαντική ερώτηση είναι η εξής: Θα μπορούσε ο πρίγκηπας Mohammed bin Salman να σπάσει το δίδυμοΗ  Κέρρυ-Λαβρόφ; Ας περιμένουμε…

*Η Εύα Ι. Κουλουριώτη είναι επιχειρηματίας και πολιτική αναλύτρια, ειδική στη Μέση Ανατολή.
Facebook: @evakoulouriotis, Twitter: @evacool_f