Διεθνή

Η Ρωσία επιστρέφει στο Συμβούλιο της Ευρώπης


Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ενέκρινε με ψηφοφορία της κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη ένα κείμενο το οποίο καθιστά εφικτή την επιστροφή της Ρωσίας σε αυτή, εξέλιξη που αναμένεται να σηματοδοτήσει το τέλος μιας θεσμικής κρίσης με τη Ρωσία που κράτησε πέντε χρόνια.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από τέσσερις ώρες θυελλώδους συζήτησης, που ακολουθήθηκαν από πέντε ώρες ψηφοφορίας επί του κειμένου και των τροπολογιών του, 118 κοινοβουλευτικοί από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης εντέλει δέχθηκαν — προς μεγάλη απογοήτευση και προκαλώντας την οργή της Ουκρανίας — να αποκαταστήσουν το δικαίωμα της Ρωσίας να στείλει μια αντιπροσωπεία στο ΣτΕ ήδη από σήμερα.

Αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία να συμμετάσχει, αύριο Τετάρτη, στην ανάδειξη του γενικού γραμματέας της πανευρωπαϊκής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξηνταδύο κοινοβουλευτικοί καταψήφισαν το κείμενο και δέκα απείχαν.

Η ΚΣΣΕ είναι όργανο του ΣτΕ, στο οποίο συμμετέχουν αντιπροσωπείες των κοινοβουλίων των 47 κρατών-μελών της. Οι αποφάσεις της δεν έχουν δεσμευτική ισχύ, αλλά εκδίδει συστάσεις ή ζητεί λογοδοσία για ζητήματα που άπτονται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της δημοκρατίας. Από το 2014, έχει μετατραπεί σε ένα απομακρυσμένο μέτωπο του ακήρυκτου πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Εν είδει κύρωσης σε βάρος της Μόσχας για την προσάρτηση της Κριμαίας, η ρωσική αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ είδε να της στερείται το 2014 το δικαίωμα ψήφου. Η Ρωσία ανταπέδωσε μποϊκοτάροντας τις συνεδριάσεις της, και κατόπιν, από το 2017, παύοντας να καταβάλλει την ετήσια συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του ΣτΕ.