Διεθνή

Η Ρωσία εγκαθιστά S-400 στην Κριμαία


Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ουκρανίας - Ρωσίας, η οποία δημιουργεί κινδύνους "ανάφλεξης" στην περιοχή. Μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις ουκρανικές περιοχές που συνορεύον με τη Ρωσία και έχουν ρωσόφωνο πληθυσμό, η Μόσχα "απαντά" με σχέδια εγκατάστασης πυραύλων S-400 στην Κριμαία.

Οπως μετέδωσε τοπρακτορείο ειδήσεων RIA, οι νέες συστοιχίες θα τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του έτους.Το σύστημα πυραύλων S-400 (Triumph) είναι αντιαεροπορικό και μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.

Η Μόσχα έχει θέσει από τον Σεπτέμβριο σε λειτουργία άλλες συστοιχίες S-400 στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κριμαίας, κοντά στην  Σεβαστούπολη και στα δυτικά σύνορα με την Ουκρανία. 

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι ένταση στις διμερείς σχέσεις προσπαθεί να δημιουργήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο για εκλογικές σκοπιμότητες. Ο Ποροσένκο διεκδικεί νέα προεδρική θητεία, αλλά οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να συγκεντρώνει μίλις 8%. Θέλει λοιπόν να συσπειρώσει τους δεξιούς-εθνικιστές ψηφοφόρους και παράλληλα να αποκλείσει από τις εκλογές του ρωσόφωνους των περιοχών όπου επεβλήθη στρατιωτικός νόμος.

Διαβάστε επίσης