Υγεία

Η ρομποτική μέθοδος αυξάνει τις πιθανότητες αντιμετώπισης καρκίνου προστάτη


Εντοπισμένο καρκίνο προστάτη σε έναν παρθένο αδένα, αφορούν έως τώρα, στην πλειονότητά τους, οι επεμβάσεις ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής στην Ελλάδα. Με την απόκτηση, ωστόσο, εμπειρίας ετών και την επίπονη εκπαίδευση, «ο πήχης» στις επεμβάσεις αυτές έχει ανέβει κατά πολύ. Πραγματοποιούνται ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, που παγκοσμίως γίνονται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα.

Στο Κέντρο της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών, η ρομποτική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Γ. Κυριάκου πραγματοποιεί πλέον ρομποτικές επεμβάσεις καρκίνου προστάτη σε περιστατικά με υψηλές απαιτήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν τις εξής περιπτώσεις:

  • Kαρκίνος προστάτη τοπικά προχωρημένος ή και ολιγομεταστατικός, όπου απαιτείται εκτεταμένος λεμφαδενικός καθαρισμός. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται μέγιστη προσοχή στην ασφαλή αποκόλληση της νόσου από το ορθό (τελικό τμήμα εντέρου), ώστε να μην υπάρχουν σοβαρά συμβάματα από το έντερο, καθώς και η καλή διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας για την αποφυγή ακράτειας ούρων.
  • Καρκίνος προστάτη σε αδένα όπου έχει προηγηθεί άλλη επέμβαση για υπερτροφία (διουρηθρική ή ανοικτή προστατεκτομή) και σε αυτές τις περιπτώσεις ο δείκτης δυσκολίας αυξάνεται, διότι πέρα από τη σύμφυση του προστάτη με τα πέριξ όργανα (κύστη, έντερο), πρέπει να προφυλάσσονται ακέραια τα στόμια των ουρητήρων που βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στα προστατικά όρια, όπως και να ανακατασκευάζεται ο αυχένας (το τελείωμα) της ουροδόχου κύστης, ώστε να αναστομωθεί όμορφα με την ουρήθρα για την αποφυγή ακράτειας και στενωμάτων.

Πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι:

  • Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε ασθενείς όπου έχει προηγηθεί άλλη θεραπεία στο παρελθόν για τον καρκίνο και τώρα υπάρχει υποτροπή καρκίνου στο όργανο, ώστε η προστατεκτομή να αποτελεί επέμβαση διάσωσης από τον καρκίνο (salvage prostatectomy). Τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις αποτελούν θεραπείες με φάρμακα που μπλοκάρουν τις ανδρικές ορμόνες (ορμονικοί χειρισμοί), αλλά ακόμα πιο δύσκολες θεωρούνται οι περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν υποβληθεί ήδη σε κάποια μορφή ακτινοθεραπείας, όπως βραχυθεραπεία (ραδιενεργά εμφυτεύματα ιωδίου) ή εξωτερική ακτινοβολία. Σε τέτοια περιστατικά, ο προστάτης αδένας είναι απόλυτα προσκολλημένος στο έντερο, κύστη και οστά (ηβική σύμφυση), ώστε να απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, εμπειρία, ανατομική γνώση και λεπτότατοι χειρισμοί από τη μεριά της ρομποτικής ομάδας για να αποφευχθούν βαρύτατες επιπλοκές (τρώση εντέρου και αποφυγή παρά φύση έδρας, ανακατασκευή αυχένα κύστης και αποφυγή σοβαρών στενωμάτων για τη διασφάλιση μιας ομαλής ούρησης, καλή παρασκευή και διατήρηση σφιγκτήρα ουρήθρας σε ήδη ταλαιπωρημένους από την ακτινοβολία ιστούς κλπ).
  • Καρκίνωμα προστάτη που διηθεί το έδαφος της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα συχνές αιμορραγίες με την ούρηση ή απόφραξη των ουρητήρων, διάταση των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια. Στις περιπτώσεις αυτές πραγματοποιείται με ρομποτικό τρόπο en block αφαίρεση της ουροδόχου κύστης μαζί με τον προστάτη, καθώς και οι πυελικοί λεμφαδένες, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις. Έτσι, και οι αιμορραγίες σταματούν, η νεφρική λειτουργία αποκαθίσταται και το βασικό φορτίο της νόσου αφαιρείται, ακολουθώντας πλέον άλλες θεραπείες που θα δράσουν πιο ευεργετικά και θα παραταθεί γενικότερα η επιβίωση των ασθενών αυτών.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως στο συγκεκριμένο κέντρο του Ιατρικού Αθηνών επιτελούνται πλέον όλες αυτές οι υψηλών απαιτήσεων ρομποτικές επεμβάσεις ριζικών προστατεκτομών, είτε σε επαναχειρουργημένους αδένες, είτε σε τοπικά προχωρημένους καρκίνους και ακόμα σημαντικότερο σε προστάτες όπου έχουν ήδη εφαρμοσθεί άλλες θεραπείες με διάφορες μορφές ακτινοθεραπείας, με εξαιρετικά καλά ογκολογικά αποτελέσματα, χωρίς σοβαρές λειτουργικές επιβαρύνσεις που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής, όπως ακράτεια ούρων ή δυσουρία, καλή διατήρηση της σεξουαλικότητας όπου επιτρέπεται και γενικά χωρίς σοβαρή νοσηρότητα» σημειώνει ο κ. Κυριάκου και προσθέτει: «Η επιλογή αυτών των ασθενών αποφασίζεται μετά από ογκολογικό συμβούλιο με εξαιρετικούς επιστήμονες που ακολουθούν καινοτόμα πρωτόκολλα θεραπειών στον καρκίνο του προστάτη, με αποτέλεσμα δύο στόχους: Kανένας Έλληνας ασθενής να μη χρειάζεται να μεταβεί πλέον στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση αυτών των πολύπλοκων περιπτώσεων, και ο καρκίνος του προστάτη, παρά την αύξηση της επίπτωσής του τα τελευταία έτη, να αποτελεί -λόγω της όλης αυτής προσπάθειας πολυπαραγοντικών θεραπειών και νέων χειρουργικών και φαρμακευτικών θεραπευτικών πρωτόκολλων- μια χρόνια νόσο που συνοδεύεται από αξιοπρεπή ποιότητα ζωής», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.