Πολιτική

Η πρόταση του Π. Δούκα για αναμόρφωση του δυσλειτουργικού Πτωχευτικού Δικαίου


Η τοποθέτηση του Πέτρου Δούκα, προέδρου της Capital Partners και πρώην υφυπουργού Οικονομίας, σχετικά με την απαραίτητη αναμόρφωση του δυσλειτουργικού Πτωχευτικού Δικαίου.

"Η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις. Χωρίς αυτές δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη. Χρειάζεται και παραγωγή πιo γόνιμων ιδεών. Out-of-the-box thinking, για τη δημιουργία πλούτου! Δυστυχώς το μόνο που απασχολεί τη κυβέρνηση είναι η επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα, τα κινητά, τις τηλεοράσεις κ.α. Ας δούμε μια «αιρετική» πρόταση για τη προσέλκυση επενδυτών και τη δημιουργία πλούτου:

Οι περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες! Χρωστάνε πολλά περισσότερα και από το "τζίρο" τους! (Δυστυχώς αυτό γιατί κάποιοι επιχειρηματίες - όχι όλοι, τσέπωσαν τα δάνεια, και αντι να τα ρίξουν στην επιχείρηση τα επένδυσαν σε βίλλες, κότερα και καταθέσεις στο εξωτερικό, με την ανοχή και την αδράνεια των τραπεζιτών!!) Τώρα λοιπόν, κανείς επενδυτής δεν τις πλησιάζει με τόσα χρέη!

Έτσι:

-  και αυτές μαραζώνουν από έλλειψη κεφαλαίων και δεν προσφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και-

-  ούτε οι τράπεζες θα εισπράξουν τα χρήματα που δάνεισαν!

Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές δυνατότητες:

Ι. Άμεση διαγραφή του 70-80% των δανείων (ανάλογα με τη περίπτωση), ώστε να γίνουν στοιχειωδώς ελκυστικές στους επενδυτές που θα προσφέρουν αναπτυξιακά κεφάλαια και διεθνή δικτύωση. Προφανώς αυτό δεν βολεύει τους ισολογισμούς των τραπεζών, που θα πρέπει να αναγνωρίσουν μεγαλύτερο μέγεθος πραγματικής χασούρας, - γι' αυτό και στην πράξη δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό.

ΙΙ. Μετατροπή των δανείων σε μετοχές, με τις τράπεζες να γίνονται πλέον οι κύριοι μέτοχοι, αλλά με την αναγκαστική εκποίηση των μετοχών μέσα σε δύο έτη. Και αυτό δεν διευκολύνει την παρουσίαση εξωραϊσμένων ισολογισμών.

ΙΙΙ. Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ: Να δίνεται η δυνατότητα στις υπερχρεωμένες αυτές επιχειρήσεις, να μεταφέρουν τις ουσιαστικές τους δραστηριότητες και τα στοιχεία του ενεργητικού τους σε μια νέα θυγατρική, 100% ιδιοκτησίας της (προβληματικής) μητρικής!

Έτσι οι επενδυτές που θα ήθελαν να επενδύσουν στην καθαρή οικονομικά θυγατρική, δεν θα είχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης της μητρικής. Ούτε η μητρική θα έχανε κάτι αφού θα είχε το 100% των μετοχών της θυγατρικής.

Ούτε οι τράπεζες θα έχαναν, αφού η ανάπτυξη της νέας θυγατρικής και οι επενδύσεις σε αυτές θα αύξαναν τη συνολική αξία της μητρικής στην οποία έχουν δανείσει.

Θα μπορούσε να υπάρχει και ρήτρα ότι απαιτείται έγκριση των τραπεζών για το ποιος θα επένδυε στη Θυγατρική.

Χωρίς τέτοιες ριζοσπαστικές προσεγγίσεις (και αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις που να τις διευκολύνουν), η Χώρα μας θα παραμείνει ουραγός και πολύ κάτω των πραγματικών δυνατοτήτων των Ελλήνων!"

Πέτρος Γ. Δούκας

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις