Πολιτική

Η πλαστική σακούλα και η άγνωστη στους Έλληνες κυκλική οικονομία


Η Ελλάδα ανακυκλώνει λιγότερο από το 20% των αποβλήτων της

Τέλος στην πλαστική σακούλα μιας χρήσεως έβαλε το Praktiker όπως και άλλα μεγάλα καταστήματα λιανικής δίνοντας κίνητρα για την χρήση επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας μετά την επιβολή τέλους 4 λεπτών επί της χρήσης της. Ωστόσο ούτε το θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση τροποποιήθηκε ώστε να περιοριστούν οι επιδράσεις στο περιβάλλον, ούτε οι πολίτες στην Ελλάδα απέκτησαν περιβαλλοντική συνείδηση.

Στην Ελλάδα η λειτουργία της ανακύκλωσης παραμένει ημιτελής καθώς η χώρα δεν έχει δημιουργήσει  μονάδες ανακύκλωσης και η υποχρέωσης της απέναντι στην ΕΕ παραμένει συμβατική.  Ακόμα και οι προβλεπόμενες διαδικασίες συλλογής υλικών από τους κάδους ανακύκλωσης είναι πλημμελείς όταν σε ημέρες απεργίας συλλέγονται από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων.  Ειδικότερα τα επίσημα στοιχεία που προέρχονται από την Eurostat η Ελλάδα ανακυκλώνει λιγότερο από το 20% των αποβλήτων της.

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πλαστικά ενεκρίθη τον Ιανουάριο του 2018 με στόχο την μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Σύμφωνα με την νέα στρατηγική το 2030 στην αγορά θα διατίθενται μόνο ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες ενώ  θα περιοριστεί η κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και η χρήση μικρό – πλαστικών.

Σύμφωνα με την στρατηγική η Ευρωπαϊκή Ενωση:

• Θα καταστήσει κερδοφόρο την ανακύκλωση για τις επιχειρήσεις με την κατάρτιση νέων κανόνων με την κατάρτιση νέων κανόνων
• Θα περιορίσει τα πλαστικά απορρίμματα.
• Θα τερματίσει την αποβολή απορριμμάτων στη θάλασσα:
• Θα ευνοήσει τις επενδύσεις και καινοτομία:
• Θα συνεργαστεί με οργανισμούς και αρχές από όλο τον κόσμο με στόχο την εξεύρεση λύσεων.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου πλαστικού στην Ελλάδα φτάνουν τις 640 σύμφωνα με τον Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με το κύκλο εργασιών να έχει κλείσει στα 2,8 δισεκατομμύρια το 2017.

Κυκλική οικονομία: Ενίσχυση ανακύκλωσης και μείωσης της υγειονομικής ταφής

Η βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον, το κλίμα και την ανθρώπινη υγεία. H Ευρωπαϊκή πολιτικη με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου στρέφεται προς την κυκλική οικονομία, προς ένα σύστημα όπου η αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων διατηρείται μέσα στην οικονομία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μέχρι το 2025, τουλάχιστον το 55% των αστικών αποβλήτων (από νοικοκυριά και επιχειρήσεις) θα πρέπει να ανακυκλώνεται. Ο στόχος θα ανέλθει στο 60% έως το 2030 και στο 65% μέχρι το 2035.

Το 65% των υλικών συσκευασίας θα πρέπει να ανακυκλώνεται ως το 2025, και το 70% έως το 2030. Θα τεθούν ξεχωριστοί στόχοι για συγκεκριμένα υλικά συσκευασίας, όπως το χαρτί και το χαρτόνι, το πλαστικό, το γυαλί, το μέταλλο και το ξύλο.

Ελενα Ερμείδου

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις