Πολιτική

Η «πάλη των... τάσεων» για νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ


Από την μαρξιστική “πάλη των τάξεων” που αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του φιλοσοφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά πάλι στην «πάλη των... τάσεων», η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση του ως κόμμα και στη διαμόρφωση της τωρινής του φυσιογνωμίας.

Παλιές «συνιστώσες» που αναβιώνουν ατύπως, κομματικές ομάδες που δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν και νέες “συμμαχίες” στελεχών δίνουν μάχη για την ανάδειξη νέου προέδρου  και για τον έλεγχο του κόμματος στην “μετά Τσίπρα” εποχή”.
 Ολα όμως είναι ρευστά, καθώς δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί  ούτε ο χρόνος, ούτε -πολύ σημαντικότερο – ο τρόπος εκλογής διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα.

Με αποδυναμωμένα πολλά ιστορικά στελέχη τα οποία δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική έδρα τις πρόσφατες εκλογές και με την κομματική βάση προβληματισμένη και απογοητευμένη από το μέγεθος της εκλογικής ήττας, οι εσωτερικές ισορροπίες αλλάζουν.

Οι εσωκομματικές ισορροπίες

Στην Κεντρική Επιτροπή και στα άλλα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος - που η σύνθεση τους παραμένει αμετάβλητη - κυριαρχούν βέβαια οι ομάδες που στήριζαν εσωκομματικά τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα όμως, απουσία σημείου αναφοράς, σημειώνονται διαφοροποιήσεις, αναπτύσσονται κεντρόφυγες τάσεις και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη συγκρότηση νέων συμμαχιών.

Πίσω από τις συζητήσεις για τις διαδικασίες και τον χρόνο εκλογής προέδρου, η ουσία είναι τα πρόσωπα που πρόκειται να μπουν στην κούρσα διαδοχής. Οι διεργασίες είναι έντονες τις τελευταίες μέρες, αλλά καμία από τις γνωστές εσωκομματικές ομάδες  δεν έχει καταλήξει σε επιλογές και δεν είναι έτοιμη να προτείνει συγκεκριμένο πρόσωπο ως υποψήφιο για την προεδρία.

Πρόβλημα αποτελεί και η εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα αναλάβει  τον δύσκολο και άχαρο ρόλο να εκπροσωπήσει το κόμμα στην κοινοβουλευτική διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Η Ολγα Γεροβασίλη, που φαίνεται ότι συγκεντρώνει την αποδοχή-υποστήριξη όλων των ομάδων για αυτό το ρόλο, εμφανίζεται απρόθυμη να τον αναλάβει.

 Ο κίνδυνος αποσύνθεσης

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν  τον κίνδυνο να μείνει το κόμμα “ακέφαλο” για μεγάλη χρονική περίοδο και να αναλώνεται σε εσωκομματικές ίντριγκες, εμφανίζοντας εικόνα αποσύνθεσης – με προφανές το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται μιά τέτοια δημόσια εικόνα.

Υπό την πίεση του χρόνου συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνον την ανάδειξη νέου προέδρου, αλλά και τη διαμόρφωση πολιτικής στρατηγικής.

Προθέσεις και σχεδιασμοί ενδέχεται να αποκαλυφθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που ξεκινά σε λίγη ώρα. Κεντρικό θέμα ο περίφημος “οδικός χάρτης” - πότε και πώς θα γίνουν το έκτακτο συνέδριο  η εκλογή προέδρου από τα μέλη του κόμματος. Η ΠΓ αναλαμβάνει και καθήκοντα Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου., προκειμένου να συντμηθούν οι χρόνοι.

Ποιά ονόματα ""παίζουν"

Τα μέλη της Π.Γ. αναμένεται να διατυπώσουν πρόταση προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα για το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της και θα εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή ώσπου να εκλεγεί νέος πρόεδρος. Μέχρι χθες θεωρούνταν βέβαιο ότι θα προταθεί η Ολγα Γεροβασίλη, την οποία όμως τελευταίες πληροφορίες φέρουν να μη αποδέχεται τη θέση.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μπορεί να  αναφερθούν ακροθιγώς και ονόματα  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να διεκδικήσουν την προεδρία – ή απλώς θα προταθούν ως υποψήφιοι.

Τα ονόματα είναι σε γενικές γνωστά και αναφέρονται σε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών. Μέχρι προχθές θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι στην “κούρσα” θα συμμετάσχουν οι πρώην υπουργοί Εφη Αχτιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης και -εκτός απροόπτου – η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Σ' αυτούς προστέθηκαν στη συνέχεια τα ονόματα των Διονύση Τεμπονέρα και Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ο τελευταίος το απέκλεισε, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον πρώτο υπάρχει το ντεζαβαντάζ ότι δεν είναι βουλευτής και δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή ως τις επόμενες εκλογές -  όπως έγινε στο ΠΑΣΟΚ με τον Ν. Ανδρουλάκη.

Οι δύο "αντίπαλοι"...

Η «πάλη των τάσεων» θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες γύρω από αυτά τα πρόσωπα, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστεί την τελευταία στιγμή κάποιος υποψήφιος-έκπληξη. Ο Αλέξης Χαρίτσης  υποστηρίζεται από τους “προεδρικούς” - την ομάδα που στήρζε εσωκομματικά τον Αλ. Τσίπρα. Στους ίδιους θα βασιστεί και η Ρένα Δούρου, αν αποφασίσει τελικά να διεδικήσει την προεδρία.

Η Εφη Αχτσιόγλου προέρχεται από την ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και φαίνεται ότι έχει ακόμη την υποστήριξη της. Το πώς θα πορευτεί και το πόσες πιθανότητες επικράτησης έχει, θα εξαρτηθεί από τη στάση της παλιάς ομάδας των «53+» και της «Ομπρέλας».

...και η μεταβατική ηγεσία

Εχει ακουστεί ότι η τάση αυτή μπορεί να προτείνει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είναι και ο άτυπος ηγέτης της. Είναι όμως  εξαιρετικά απίθανο ο “μετρημένος” στις κινήσεις του πρωην ΥΠΟΙΚ να αποφασίσει να εκτεθεί σε πρώτο πλάνο.

Αλλωστε,πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και ο κ. Τσακαλώτος – εκτιμούν ότι η νέα ηγεσία που θα εκλεγεί, θα είναι εκ των πραγμάτων μεταβατικού χαρακτήρα, με βασική αποστολή να διαχειριστεί την ήττα και να οδηγήσει το κόμμα στη φάση μετασχηματισμού του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα