Πολιτική

Η ώρα της κρίσης για τη συγκυβέρνηση


Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα και Καμμένου. «Βγαίνει» το διαζύγιο», κλειδί η απόφαση του επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ για τη άρση εμπιστοσύνης

Η ώρα της κρίσης για την συγκυβέρνηση έφτασε, με το πολυαναμενόμενο ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου να βρίσκεται προ των πυλών και να αποτελεί σηματοδότη σημαντικών εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος καλείται να ανοίξει τα χαρτιά του για το επικείμενο κυβερνητικό διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και να απαντήσει στο εξής άκρως κομβικό ερώτημα; αν πρόκειται να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.

Το περιβάλλον Καμμένου και εναπομείναντες στενοί του συνεργάτες, όπως για παράδειγμα ο Κώστας Κατσίκης, επιμένουν ότι η απόφαση για απόσυρση των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση είναι ειλημμένη και θα ανακοινωθεί σήμερα. Μένει να αποσαφηνιστεί, το εξόχως κρίσιμο ζήτημα, αν δηλαδή η αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση, συνδυαστεί με την άρση της εμπιστοσύνης. Αν τελικώς πραγματωθεί κάτι τέτοιο, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο του Μαξίμου, για την εύρεση των 151 βουλευτών που θα «επικαιροποιήσουν» την κυβερνητική πλειοψηφία και προσδώσουν μαξιλαράκι ασφαλείας για την κυβέρνηση.

Το περιβάλλον Καμμένου διαρρέει διάφορες εναλλακτικές που θα προτείνει σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα, για την επόμενη ημέρα του διαζυγίου και τη μορφή που θα έχει η σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων. Το Μαξίμου, ωστόσο, απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργατική σχέση με τους ΑΝ.ΕΛ και δη με τον Πάνο Καμμένο, αν ο τελευταίος αποφασίσει να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Στέλνει το μήνυμα, μέσω κύκλων ότι θα ανάψει «κόκκινο» φως σε οποιαδήποτε πρόταση, εμπεριέχει την απόσυρση εμπιστοσύνης και η όποια διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα στη βάση που έχει θέσει ο πρωθυπουργός.

Τι προτάσσει η πλευρά Καμμένου

Τι προτάσσει η πλευρά Καμμένου για το επερχόμενο διαζύγιο; Άρση της στήριξης προς την κυβέρνηση, απόσυρση όλων των στελεχών των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση με «αντάλλαγμα» προς την κυβέρνηση, να επιστρέψει στους  βουλευτές της να πράξουν κατά συνείδηση στη ψήφο εμπιστοσύνης που θα ακολουθήσει.

Εκτός από την διαφαινόμενη άρνηση του Μαξίμου να διαπραγματευτεί το «σενάριο» που εμπεριέχει την άρση της εμπιστοσύνης, ο Πάνος Καμμένος να διαχειριστεί και το έκρυθμο κλίμα στο εσωτερικό των ΑΝ.ΕΛ και κυρίως την απροθυμία που εκδηλώνουν άμεσα ή έμμεσα υπουργοί και υφυπουργοί, να ακολουθήσουν την εντολή του περί αποχώρησης από την κυβέρνηση. Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εισακούσει τον αρχηγό της, ενώ Ελενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης κρατούν κλειστά τα χαρτιά, με τα σενάρια περί διαφωνίας με τον Πάνο Καμμένο, να «φουντώνουν».

Διαβάστε επίσης