Αγορές

Η ομιλία Τραμπ "φρέναρε" το ράλλυ στη Wall Street


Οριακές μεταβολές -προς τα κάτω- σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας του Αμερικανού προέδρου για την Κατάσταση του Έθνους κι ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ιράν και της Κίνας, προειδοποιώντας το Πεκίνο ότι πρέπει να προβεί σε «διαρθρωτικές αλλαγές» για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές.

Επιπλέον επανέλαβε τη δέσμευσή του να χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ωστόσο, δεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είχε απειλήσει ότι θα κάνει.

Εξάλλου και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στήβεν Μνούτσιν, εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα, αναφέροντας πως η κυβέρνηση είχε «πολύ παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He.

Στο εταιρικό μέτωπο, η General Motors ανακοίνωσε καθαρά κέρδη $2,1 δισ. δολάρια έναντι ζημιών $5,2 δισ. ή 3,65 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 1,22 δολάρια ανά μετοχή. H μετοχή της μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσε άνοδο άνω του 1%.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq επηρεάσθηκαν αρνητικά από την πτώση της μετοχής της Electronic Arts, η οποία έκανε βουτιά 12,3% μετά την πρόβλεψη της εταιρείας χαμηλότερων των αναμενόμενων κερδών για το 2019.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 11,5% στα 49,3 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα 54 δισ. δολάρια το Νοέμβριο.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 25.389 μονάδες, ο Nasdaq εμφάνισε πτώση 0,36% στις 7.375 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,22% στις 2.731 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,6% στα 53,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός εμφάνισε απώλειες 0,6% στα 1.310 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,138 δολ./ευρώ.