Πολιτική

Η Novartis φακέλωνε δικαστικούς, το ΚΕΕΛΠΝΟ μοίραζε δημόσιο χρήμα


Μέθοδοι μυστικών υπηρεσιών. Κονδύλια για projects υπουργείων και «γι αυτούς που παίρνουν αποφάσεις»

Νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως για τον τρόπο δράσης, τις πρακτικές και τις διασυνδέσεις της «αμαρτωλής» Novartis, καθώς και για τον ρόλο προσώπων που φέρονται εμπλεκόμενα σε επιμέρους πτυχές του μεγάλου σκανδάλου. Όπως προκύπτει από εσωτερικά έγγραφα που βρέθηκαν στα αρχεία της και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία ακολουθούσε μεθόδους… μυστικών υπηρεσιών για να προσεταιρίζεται «φίλους», να προσεγγίζει πρόσωπα  του συστήματος εξουσίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να εξουδετερώνει πιθανούς «εχθρούς» - όποιους αντιστρατεύονταν τις επιδιώξεις της.

Με γερμανική μεθοδικότητα και ελβετική ακρίβεια «φακέλωνε» επί χρόνια πολιτικούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, δικαστικούς  και εισαγγελικούς λειτουργούς, καταγράφοντας από το κοινωνικό τους προφίλ και τις προσωπικές συνήθειες μέχρι την προσωπική τους επιρροή, τις προσβάσεις τους στα media και το κατά πόσοήταν «συνεργάσιμοι».

Με την ίδια σχολαστικότητα προϋπολόγιζε τα ποσά που πρέπει να διαθέσει κατά περίπτωση, για να εξασφαλίσει υποστήριξη ή «διακριτική μεταχείριση» από υπουργούς, κρατικούς λειτουργούς, πολιτικούς, επιστημονικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στον τομέα υγείας κλ.

Πόσο τους είχε ανάγκη

Το φακέλωμα των δικαστικών και εισαγγελικών εντατικοποιήθηκε από τους τελευταίους μήνες του 2016, όταν οι εισαγγελείς είχαν προχωρήσει τις έρευνες για το σκάνδαλο και το FBI είχε αρχίσει να κοινοποιεί πληθώρα στοιχίων στις ελληνικές αρχές. Οι επιτελείς της Novartis αξιολογούσαν τους δικαστές και εισαγγελείς με βάση δύο βασικά κριτήρια:

• Κατά πόσο επηρεάζουν την κοινή γνώμη

• Πόσο εμπλέκονται στη διερεύνηση του σκανδάλου και η εταιρεία «τους χρειάζεται» - άρα πρέπει να προσπαθήσει να τους προσεγγίσει.

Στην πολυσέλιδη εσωτερική έκθεσή της Novartis με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2017 καταγράφονται τα ονόματά των πλέον υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών, με έμφαση στους εισαγγελείς που ασχολούνται με οικονομικά εγκλήματα και υποθέσεις διαφθοράς.

Τα πρόσωπα στη λίστα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documentonews, στον πίνακα αξιολόγησης της Novartis περιλαμβάνονται:
-Η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, που αξιολογείται στην πρώτη βαθμίδα (βαθμός 1) ως προς τον επηρεασμό της κοινής γνώμης (TIER impact in public opinion) και  στη 2η ως προς το αν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προσέγγιση της.
Στη λίστα ακολουθούν:
- Η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, με βαθμό 1 στον επηρεασμό της κοινής γνώμης και 2 στο αν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προσέγγισή της.

- Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου, τον οποίο οι επιτελείς της φαρμακοβιομηχανίας τοποθετούν στην πρώτη βαθμίδα ως προς τον επηρεασμό της κοινής γνώμης και στη 2η όσον αφορά τη σκοπιμότητα άμεσης προσέγγισής του.
- Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, με βαθμό 2  στα δύο κριτήρια
- Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, επίσης με βαθμό 2 στα 2.
 - Ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννης Δραγάτσης, με 2 στα 2
- Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου (η οποία αναγράφεται κατά λάθος ως Ξένη Δημητροπούλου στο έγγραφο της Novartis), με «βαθμό» 2 στα 2.

Οι «χρήσιμοι φίλοι»

Οσον αφορά τη διάθεση κονδυλίων με τα οποία εξασφαλίζονταν «φιλίες», υποστήριξη και «διευκολύνσεις» για την επίτευξη των στόχων της Novartis (προώθηση σκευασμάτων, εγκρίσεις, υπερτιμολογήσεις, συνταγογράφηση κλπ), αποκαλυπτικό είναι ένα αρχείο ηλεκτρονικού υπολογιστή σε μορφή excel, όπου καταγράφονται τα ποσά που έχει προϋπολογίσει να δώσει τη συγκεκριμένη χρονιά η εταιρεία σε διάφορες «δραστηριότητες».

Για να επιτύχει ευνοϊκή (υπερ)τιμολόγηση φαρμάκων της η Novartis σχεδίαζε συγκεκριμένες δράσεις.  Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, θα καλούσε εκείνη την χρονιά να συμμετάσχουν στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας (ΙSPOR) «πρόσωπα-κλειδιά για τη λήψη σχετικών αποφάσεων στο υπουργείο Υγείας». Η πρόσκληση περιλάμβανε βέβαια κάλυψη όλων των εξόδων μετάβασης και διαμονής – ενδεχομένως και κάποια «αποζημίωση».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο καταγράφονται επίσης τα ποσά που επρόκειτο να δοθούν για διάφορα «projects υπουργείων» - δίπλα στα οποία αναγράφονται ονόματα υπουργών…

Η γραμματέας του Αδωνι

Μια άλλη πτυχή του σκανδάλου αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Documentonews.

Αφορά το ετήσιο συνέδριο «e-Health Forum»: Το 2014 η διοργάνωση του ανετέθη από τον τότε υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη στο ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή διέθετε – υποτίθεται «εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογωσία». Παρ’ όλη την «τεχνογνωσία» του, το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέθεσε τελικά τη διοργάνωση του στην εταιρεία Mindwork της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.

Το συνέδριο κόστισε 400.000 ευρώ και το ΚΕΕΛΠΝΟ κάλυψε μέρος της δαπάνης – το υπόλοιπο ήταν χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι ενώ ανέθεσε την διεξαγωγή του Συνεδρίου στη Mindwork, το ΚΕΕΛΠΝΟ προσέλαβε ως ειδικό σύμβουλο για τη διοργάνωση του την… γραμματέα του Αδωνι Γεωργιάδη. Ηταν η Βασιλική Κατραβά, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο λόγω της εμπλοκής του ονόματός της στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς και για την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι και στο γραφείο της.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορούσε βέβαια τότε να μοιράζει χρήμα, επιδή λειτουργούσε ως ανεξάρτητος φοράς, χωρίς ουσιαστικό κεντρικό έλεγχο…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις