Πολιτική

Η Novartis αποκαλύπτεται: «Ποιοι πολιτικοί είναι φίλοι μας»


Εσωτερικά έγγραφα για τις σχέσεις με πολιτικούς, φακελώματα και παρακολουθήσεις. Αναγνωρίζει το σκάνδαλο και οργανώνει τη στρατηγική της για να το υποβαθμίσει

Ενώ δημοσίως η Novartis τηρεί «αιδήμονα σιωπή», συμπλέοντας  με την αντιπολίτευση και τα media που προσπαθούν να παρουσιάσουν την υπόθεση ως «πολιτική σκευωρία»,  το επιτελείο της αναγνωρίζει ότι υπάρχει μέγα σκάνδαλο και καταστρώνει σχέδια άμυνας για να περιορίσει τις  επιπτώσεις. Όπως αποκαλύπτεται από εσωτερικά έγγραφα,  ο γερμανοελβετικός κολοσσός «παίρνει μαθήματα» από την υπόθεση Siemens και σχεδιάζει τη στρατηγική του με στόχο να περιοριστεί κατά το δυνατόν η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

 Παράλληλα καταγράφει «εχθρούς» και  «φίλους» στον πολιτικό χώρο και προσπαθεί να εξουδετερώσει «επικίνδυνους αντιπάλους», συγκεντρώνοντας στοιχεία σε βάρος τους και καταφεύγοντας ακόμη και σε παρακολουθήσεις υποργών!

 Σε εμπιστευτική έκθεσή  με οδηγίες προς τα στελέχη της - την οποία φέρνει στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών», η φαρμακοβιομηχανία στην ουσία ομολογεί το σκάνδαλο, ενώ προχωρά στη "χαρτογράφηση" του πολιτικού κόσμου.

Σε σειρά εγγράφων που κατασχέθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές και διαβιβάστηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, διαπιστώνεται η αγωνία της εταιρείας ώστε να μην λάβει το σκάνδαλο παρόμοιες διαστάσεις με αυτό της υπόθεσης Siemens.

Oπως αναφέρεται σε πολυσέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2017, το οποίο δίνεται ήδη μεγάλη δημοσιότητα στο σκάνδαλο που εξελίχθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η υπόθεση Novartis μπορεί να είναι «ίσης σημασίας» με αυτή της Siemens.

Το ίδιο έγγραφο περιγράφεται αναλυτικά το σκάνδαλο Siemens, αναλυτικά, με αναφορές σε δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων την περίοδο 1996 – 2006 για διάφορες συμφωνίες, ενώ υπογραμμίζεται ότι μέλη ελληνικών κυβερνήσεων έλαβαν περί τα 130 εκατ. μάρκα παράνομα.

Στη συνέχεια το ίδιο έγγραφο αναφέρεται στις περιπτώσεις των Θεόδωρου Τσουκάτου και Τάσου Μαντέλη, ενώ όπως επισημαίνεται με την πάροδο των χρόνων «εμφανίστηκαν φήμες περί ανάμειξης και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας».

«Αν και δεν υπάρχει ακόμη κανένα τεκμήριο, η Siemens είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, το οποίο επηρέασε σημαντικά την ελληνική κοινή γνώμη, προκαλώντας πολιτική αστάθεια, δυσαρέσκεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδος, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Δείτε πιο κάτω:

Παρακολουθούσαν πολιτικά πρόσωπα

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η παρακολούθηση του πολιτικού προσωπικού της χώρας με μεθόδους...μυστικών υπηρεσιών!

Ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούσε στενά η Novartis είναι ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Το ενδιαφέρον για το πρόσωπό του ήταν τέτοιο που υπάρχουν σημεία από τοποθετήσεις του -ακόμα και απαντήσεις του σε ερωτήσεις- όχι σε διαδικασίες που έλαβαν χώρα στη Βουλή, αλλά σε περιφερειακές ομιλίες! Γεγονός που αποδεικνύει ότι άνθρωποι της Novartis βρίσκονται συνεχώς σε «φυσική επαφή» με τα πρόσωπα που έχει υπό παρακολούθηση. Μάλιστα, στις σημειώσεις που υπάρχουν στην 68 σελίδων έκθεση αναφέρεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ως "διαλλακτικός", ενώ ο Παύλος Πολάκης ως "εχθρικός".

 

«Πιθανοί σύμμαχοι Μητσοτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης»

Στην έκθεση καταδεικνύεται πως η φαρμοκοβιομηχανία αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου προβαίνει σε χαρτογράφηση του πολιτικού προσωπικού σε κομβικά υπουργεία (Υγείας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης) όπως επίσης λοιπών κυβερνητικών στελεχών πέριξ του πρωθυπουργού, προέδρους κομμάτων και φορείς που σχετίζονται με το χώρο του φαρμάκου για να εντοπίσει και τους πιθανούς φίλους από τους εχθρούς.

Η κατηγοριοποίηση είχε δύο κριτήρια αξιολόγησης: Το πόσο επηρεάζουν την κοινή γνώμη και ο βαθμός αξιολόγησης της προτεραιότητας, πιθανώς της προσέγγισής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα από την καταχώρηση των ονομάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη υπάρχει η σημείωση πως πρόκειται για «πιθανούς συμμάχους» (σ.σ. Possible ally).

 

Αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα, αξιολογείται με 1 ως προς την απήχηση στην κοινή γνώμη και 2 σχετικά με την «προτεραιότητα».

Ίδιες αξιολογήσεις φέρουν στενοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού αλλά και λοιπά μέλη της κυβέρνησης, όπως οι Δραγασάκης, Τζανακόπουλος κλπ. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση επισημαίνεται πως δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις