Με Άποψη

Η ΝΔ πορεύεται με ρυθμό ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ 


Η κύρια προεκλογική υπόσχεση - δέσμευση της ΝΔ ήταν η αναπτυξιακή έκρηξη, αποτέλεσμα επενδυτικής άνθησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαζε τον πήχη σε ρυθμό ανάπτυξης 4%, τον διπλάσιο από αυτόν που είχε καταφέρει ο ...ιδεοληπτικός κατά της επιχειρηματικότητας ΣΥΡΙΖΑ.

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την ανάληψη της κυβέρνησης, για να συμπεριλάβει ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του το 3% στον στόχο αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας. Εύσχημα άρχισε να χαμηλώνει τον πήχη.

Ώσπου χθες με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2020, διαπιστώσαμε ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο είναι στο 2,8%

Αν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν ποτέ μιά πρόβλεψη για την ανάπτυξη δεν επιβεβαιώνεται απόλυτα, η κυβέρνηση θα πρέπει να πανηγυρίζει αν το 2020 κλείσει με 2,4 - 2,5%.  

Ναι αλλά ο ...αποτυχημένος αναπτυξιακά ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόβλεψη για 2,3% ανάπτυξη το 2019, που από ό,τι φαίνεται θα κινηθεί τελικά γύρω στο 2%. 

Δηλαδή, μιά κυβέρνηση που τα δίνει όλα για τις επενδύσεις, που έχει ρεαλιστικό  σχέδιο, οργάνωση, γνώση, τεχνοκρατική αντίληψη, τελικά θα είναι ευχαριστημένη με λιγότερο από μισή μονάδα του ΑΕΠ παραπάνω από το αποτέλεσμα του ...άσχετου, ανίκανου, αντιεπενδυτικού ΣΥΡΙΖΑ (ήδη το 2018 η ανάπτυξη ήταν 1,9%, μέσα σε μνημόνιο);

Αν μη τι άλλο, δεν πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, αντάξιο των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν. Ή με άλλα λόγια: βλέπουμε την προσγείωση στην πραγματικότητα, που παραμένει πολύ δύσκολη στην Ελλάδα -γιατί ας πούμε οι τράπεζες δεν έχουν τη δύναμη ακόμα να χρηματοδοτήσουν επαρκώς αναπτυξιακή προσπάθεια - και η οποία δεν βελτιώνεται αισθητά με παχιά λόγια και την ταμπέλα του φιλοεπενδυτικού κόμματος.