Πολιτική

Η Moody’s «πυροβολεί» την Ελλάδα, κινδυνολογία από ξένους οίκους


Προβλέπουν μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση και στις εκταμιεύσεις δόσεων. Επισείουν κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής ομολόγων

Στη συγχορδία των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση προστίθενται τώρα και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, διατυπώνοντας εκτιμήσεις για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τους δανειστές και κινδυνολογικές προβλέψεις για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την καθυστέρηση της αξιολόγησης και το «πάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Με εκθέσεις «που ρίχνουν λάδι στη φωτιά» της  αβεβαιότητας και ενισχύουν τη δυσπιστία των αγορών προς της Ελλάδα, προκαλούν περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος  και αυξάνουν το βραχυχρόνιο ρίσκο. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς στο χρηματιστήριο, ενώ η αγορά ομολόγων αντιδρά με «ψυχραιμία» - οι αποδόσεις των μεσομακροπρόθεσμων ελληνικών χρεογράφων υποχωρούν.

Μετά το  «εναρκτήριο λάκτισμα» από το Ινστιτούτο Stratford, τη σκυτάλη πήρε η  Moody’s, με report δημοσιοποιήθηκε σήμερα και επέδρασε καταλυτικά στο χρηματιστήριο, δίνοντας τροφή για πολλά καταστροφολογικά σενάρια.

 «Προφητεύοντας» αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο αμερικανικός οίκος  φθάνει  στο σημείο να διατυπώνει αμφιβολίες ως προς το αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο του 2017. Οι αναλυτές της Moody’s λένε ουσιαστικά ότι ενδέχεται  η αξιολόγηση  να μην κλείσει ούτε μέχρι τον Ιούνιο – άραδεν θα γίνουν εκταμιεύσεις δόσεων και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει.

Εντάσεις και σκλήρυνση στάσης

Στο εβδομαδιαίο report του ο αμερικανικός οίκος αναφέρεται στην απόφαση του ESM να παγώσει προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή δείχνει τις νέες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, που πιθανότατα θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την εκταμίευση  περίπου 6,1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή πιστωτικά αρνητική (credit negative) και σημειώνει ότι αυξάνει τα ρίσκα αναφορικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017.

Οσον αφορά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης σημειώνει ότι η πλήρης έκθεση των Θεσμών για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των «μέτρων Τσίπρα» (έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή αύξησης ΦΠΑ σε νησιά), θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Τότε οι Ευρωπαίοι θα επανεξετάσουν αν θα συνεχισθεί ή όχι το «πάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Οι αναλυτές της Moody’s εκτιμούν ότι από την πλευρά των πιστωτών υπάρχει σκλήρυνση στάσης απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό κατά την άποψη τους θα  παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.

Τονίζουν επίσης ότι η διαπραγμάτευση θα δυσκολέψει και εξαιτίας των διαφωνιών  μεταξύ Eurogroup,  Κομισιόν και  ΔΝΤ.

Οι δυσκολίες στο εσωτερικό

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει και τα εσωτερικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της β’ αξιολόγησης, που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις. Ανασταλτικούς παράγοντες αποτελούν η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το απρόσφορο θεσμικό στη χώρα και η αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Παρότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019 και η εκλογή προέδρου για το 2020, το ρίσκο πρόωρων εκλογών παραμένει.

Ωστόσο, κατά τη Moody’s, το track record στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική θέληση της ΕΕ ως τώρα να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και τα ρίσκα από μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης χρέους, δείχνουν ότι εντέλει θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.

Μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, όμως, θα αυξήσει το ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017 – περίπου 2,3 δισ. ευρώ κατέχουν  ιδιώτες επενδυτές και 3,9 δισ. η ΕΚΤ. Θα είναι τεράστια πρόκληση να καλυφθούν αυτές οι λήξεις χωρίς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την εκταμίευση δόσεων 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, καταλήγει η Moody’s..

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις