Πολιτική

Η μόλυνση του περιβάλλοντος σκοτώνει


 Το ένα τέταρτο των θανάτων συνδέεται με τη ραγδαία μόλυνση του περιβάλλοντος. Πρόκειται για περισσότερους θανάτους από εκείνους που σχετίζονται με πολέμους και κρίσεις.Σύμφωνα με έκθεση για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ο μολυσμένος αέρας απειλεί σοβαρά την υγεία των κατοίκων και κυρίως των κατοίκων των πόλεων.

Πάνω από το 80% των κατοίκων των μεγάλων πόλεων είναι εκτεθειμένοι σε βλαβερές ρυπογόνες ουσίες. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Εγκεφαλικά, ανακοπές της καρδιάς ή καρκίνος των πνευμόνων είναι κάποιες από τις χαρακτηριστικές ασθένειες που καταγράφονται ως σχετικές αιτίες θανάτου. Υπεύθυνα είναι μικροσωματίδια που προέρχονται είτε από την έρημο της Σαχάρας, είτε από πυρκαγιές δασών, είτε από τη χρήση ελαστικών στους αυτοκινητοδρόμους.

Νέα μελέτη του UNEP -oργανισμού που υπάγεται στον ΟΗΕ και ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος- προσθέτει νέα δεδομένα σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις συνέπειες της μόλυνσης του περιβάλλοντος με την εμφάνιση ασθενειών αλλά και την πρόκληση πρόωρων θανάτων.
Σύμφωνα με τον UNEP μεταξύ 2030 και 2050 ο αριθμός των θανάτων που θα σχετίζονται με περιβαλλοντικά αίτια αναμένεται να αυξάνεται κατά 250.000 ανά έτος παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα του ΟΗΕ το ένα τέταρτο των θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με τη ραγδαία επιδείνωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ασθένειες όπως η ελονοσία, η πνευμονία, ο κίντρινος πυρετός, επικίνδυνες μορφές διάρροιας αλλά ακόμη και κρίσεις άγχους έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με διάφορες περιβαλλοντικές εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο μέσα στο 2012 έχασαν τη ζωή τους περίπου 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό θυμάτων σε περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο.

Οι περισσότεροι θάνατοι από αίτια που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες καταγράφηκαν σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και σε χώρες τις υποσαχάριας ζώνης. Πιθανά αίτια είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών, η κλιματική αλλαγή, η ελλιπής υγειονομική προστασία και η απουσία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πηγή:sport-fm.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις