Επιχειρήσεις

Η μετανάστευση του «Τιτάνα» και η διεθνοποίηση του ελληνικού κεφαλαίου


Γιατί μεταφέρει την έδρα της η μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία

Είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της μεγέθυνσης και διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που "ασφυκτιούν" πλέον στο περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας, με το προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και την απαξιωμένη και ρηχή χρηματιστηριακή αγορά:

Επιδιώκοντας να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, να διευρύνει τη μετοχική του βάση και να βελτιώσει την αποτίμησή του, ο όμιλος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν μεταφέρει την έδρα του στο Βέλγιο και εισέρχεται στα χρηματιστήρια των Βρυξελλών και του Παρισιού, όπου οι μετοχές του θα διαπραγματεύονται παράλληλα με το ΧΑ.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων άλλων μεγάλων βιομηχανικών ομίλων με διεθνοποιημένες δραστηριότητες (Βιοχάλκο, Coca-Cola HBC, γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ κλπ), που μετέφεραν τις έδρες τους στο εξωτερικό για τους ίδιους λόγους - πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, άντληση κεφαλαίων, φθηνότερη χρηματοδότηση, καλύτερη αποτίμηση.

Η μετακίνηση αυτή θα είναι επωφελής οικονομικά για τον όμιλο και τους μετόχους του, αλλά αποτελεί πλήγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα, την ώρα που η προσπάθεια ανάκαμψης βασίζεται στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών και στην εισροή ξένων κεφαλαίων.

 Μένουν τα εργοστάσια

Ο όμιλος Τιτάν θα συνεχίσει τις παραγωγικές δραστηριότητες του στην Ελλάδα και - όπως διαβεβαιώνει σε ανακοίνωση του - δεν θα μειώσει το απασχολούμενο προσωπικό. Η μητρική εταιρεία θα εδρεύει τυικά στο Βέλγιο, ο όμιλος θα διοικείται από την Κύπρο και οι μετοχές του θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε τρία χρηματιστήρια (Euronext Βελγίου, Euronext Παρισίων και Αθήνας).

Η ελληνική μητρική εταιρεία "Τιτάν" που είναι η ναυαρχίδα του ομίλου με πολλές θυγατρικές σε Ευρώπη-ΗΠΑ-Αφρική-Ασία, θα τεθεί υπό την σκέπη μιάς νέας εταιρείας χόλντινγκ.

Η εταιρεία αυτή (Titan Cement International SA) δημιουργήθηκε στο Βέλγιο από τους μεγαλομετόχους-ιδιοκτήτες του "Τιτάνα" για να απορροφήσει την ελληνική και να τεθεί επικεφαλής του ομίλου.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, κατέθεσε ήδη προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά όλων των κοινών και προνομιούχων μετοχών της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, που είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οποιοι κατέχουν μετοχές "Τιτάνα" θα μπορούν να τις πουλήσουν στην τιμή της δημόσιας πρότασης (διαφορετική για κοινές-προνομιούχες) ή να τις ανταλλάξουν με μετοχές της βελγικής Titan Cement International.

 Τι θα κερδίσει

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρείας, βασικοί στόχοι είναι:

- να εισαχθεί ο όμιλος ΤΙΤΑΝ σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, που θα του προσφέρει πρόσβαση σε ευρύτερη βάση επενδυτών, ενισχύοντας τη ρευστότητα των μετοχών του και

- να διευρυνθούν οι πηγές άντλησης κεφαλαίων του ομίλου ΤΙΤΑΝ, βελτιώνοντας την πρόσβασή του στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διεθνές τραπεζικό σύστημα, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού

- να αντικατοπτριστεί και να ενισχυθεί ο διεθνής χαρακτήρας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου ΤΙΤΑΝ

Η απόφαση των μεγαλομετόχων του ομίλου δεν εξέπληξε την αγορά, που ανέμενε μιά κίνηση μεταφοράς της έδρας και αλλαγής της δομής του ομίλου. Για τους σχεδιασμούς είχε προϊδεάσει την αγορά και τους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ  Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας τον Ιούνιο είχε πεί:

«Η παραμονή της έδρας μας στην Ελλάδα μάς έχει στοιχίσει κατά το παρελθόν και συνεχίζει να μας στοιχίζει. Κάτι που μας έχει επισημανθεί και από αναλυτές του εξωτερικού. Εμείς παλεύουμε στα ίσα με τα ξένα μεγαθήρια ως ανεξάρτητη ελληνική εταιρεία. Επιθυμία μας είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι και ανταγωνιστικοί».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα