Διεθνή

Η Μεσόγειος στο επίκεντρο του One Planet Summit στο Παρίσι


Η «Συμμαχία για μια παραδειγματική Μεσόγειο θάλασσα το 2030» ήταν στο επίκεντρο των εργασιών του 4ου One Planet Summit για την προστασία της βιοποικιλότητας, το οποίο διεξήχθη ψηφιακά στο Παρίσι στις 11 Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, φιλοξένησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τη σύνοδο του «One Planet Summit», η οποία συγκέντρωσε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ηγέτες διεθνών οργανώσεων, χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, φορέων του οικονομικού τομέα και ΜΚΟ.

«Όλοι τους έδειξαν έτοιμοι να επιταχύνουν τις διεθνείς δράσεις προς όφελος της φύσης και να αναλάβουν ισχυρές δεσμεύσεις κατά της απώλειας της βιοποικιλότητας», γράφει η ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Το ψηφιακό «παρών» έδωσαν 11 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (Γερμανία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Μαυριτανία, Μονακό, Νορβηγία, Κάτω Χώρες, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κόστα Ρίκα), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη σύνοδο αποφασίστηκαν δράσεις για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ ειδικότερα για την Μεσόγειο και τις προστατευόμενες περιοχές της κινητοποιήθηκαν περισσότερα από πενήντα κράτη.

«Η Συμμαχία για μια παραδειγματική Μεσόγειο θάλασσα το 2030» θα ξεκινήσει στο πλαίσιο του One Planet Summit από την Ισπανία, τη Γαλλία και το Πριγκιπάτο του Μονακό, με άξονα 4 δεσμεύσεις: 1. Ανάπτυξη ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών 2. Τερματισμό της υπεραλίευσης 3. Καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και εγκατάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης 4. Οικολογική μεταμόρφωση των θαλάσσιων μεταφορών.

«Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την κινητοποίηση των κρατών, αλλά και των περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα για την προστασία της λεκάνης της Μεσογείου», επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο.

Ξεκίνησε επίσης μία ακόμη πρωτοβουλία: Η Συμμαχία υψηλής φιλοδοξίας για τη Φύση και τους Λαούς, υπό την κοινή προεδρία της Γαλλίας και της Κόστα Ρίκα.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί «στη διαμόρφωση των πολιτικών συνθηκών που θα επέτρεπαν τη θέσπιση φιλόδοξων στόχων για την προστασία της φύσης στο μελλοντικό παγκόσμιο πλαίσιο βιοποικιλότητας, που πρόκειται να υιοθετηθεί από τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, πενήντα κράτη δεσμεύτηκαν για την προστασία του 30% του πλανήτη (εδάφη και θάλασσες) έως το 2030.

Σχετικά με τις υπόλοιπες θεματικές, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες πρωτοβουλίες:

Αγροοικολογία: Δεσμεύσεις για περισσότερα από 10 δις ευρώ για την επιτάχυνση της υλοποίησης του μεγάλου πράσινου τείχους στο Σαχέλ

Ο μηχανισμός επιτάχυνσης του μεγάλου πράσινου τείχους (GGW Accelerator) είναι μια πολυμερής πρωτοβουλία για την εναρμόνιση και τη στήριξη των προσπαθειών του συνόλου των εταίρων για την ανάπτυξη της ζώνης Σαχέλ-Σουδάν, μέσω αγροοικολογικών βέλτιστων πρακτικών. Στοχεύει να προσφέρει νέα ώθηση στη φιλόδοξη αυτή αφρικανική πρωτοβουλία, που υπάρχει από τη δεκαετία του 1980, για ένα πιο πράσινο Σαχέλ. Οι εταίροι της πρωτοβουλίας δεσμεύτηκαν στη συγκέντρωση 14,3 δισ. δολαρίων από διεθνείς χρηματοδοτήσεις στις 11 επηρεαζόμενες χώρες έως το 2025.

Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, υπό την αιγίδα του κινήματος International Agroecological Movement for Africa, αποφάσισαν να συνεισφέρουν στην υλοποίηση των στόχων αγροτικής και οικολογικής μετάβασης στις χώρες του Μεγάλου πράσινου τείχους.

Εμπλοκή επιχειρήσεων, διαχειριστών στοιχείων ενεργητικού και δημόσιων δωρητών για την προστασία της βιοποικιλότητας

Η συμμαχία για την επένδυση στο φυσικό κεφάλαιο, που ανακοινώθηκε από τον πρίγκιπα της Ουαλίας στο πλαίσιο του One Planet Summit, θα συγκεντρώσει οικονομικούς φορείς που επιθυμούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Οι ιδρυτές της συμμαχίας, HSBC Pollination Climate Asset Management, Lombard Odier και Moriva, έθεσαν ως στόχο τα 10 δισ. δολάρια για τη φύση τα δύο προσεχή έτη.

Ομάδα Δράσης για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση σχετικά με τη Φύση (Taskforce on Nature-related Financial Disclosure)

Είναι μια πρωτοβουλία ΣΔΙΤ στην οποία συμμετέχουν περίπου πενήντα χρηματοοικονομικά όργανα πρώτης γραμμής και στηρίζεται από τη βρετανική και γαλλική κυβέρνηση. Η ομάδα δράσης θα ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων για τους κινδύνους, τον αντίκτυπο και τα οφέλη των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια στη λειτουργία επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Προστασία των δασών, των ειδών και της ανθρώπινης υγείας

Η πρωτοβουλία PREZODE (PREventing ZOonotic Diseases Emergence) προβλέπει την καινοτόμο διεθνή συνεργασία μεταξύ φορέων της έρευνας και υγειονομικών δικτύων για την πρόληψη νέων πανδημιών μεταδιδόμενων από ζώα. Η γαλλική αυτή πρωτοβουλία, με την υποστήριξη της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και σε συνεργασία με πληθώρα ευρωπαϊκών φορέων, απασχολεί ήδη 400 ερευνητές στο χώρο της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις