Διεθνή

Η Μέι θεωρεί ότι τα ιρλανδικά σύνορα δεν θα εκτροχιάσουν το Brexit


Δεν έκρυψε την αισιοδοξία η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέσα Μέι, για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας με την ΕΕ

Συγκεκριμένα, η Μέι ζήτησε από την Κομισιόν να μην αφήσει σήμερα το θέμα των ιρλανδικών συνόρων να εκτροχιάσει τις συνομιλίες για το Brexit, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή τη διαφωνία να εκτροχιάσει τις προοπτικές μιας καλής συμφωνίας και να μας αφήσει με ένα αποτέλεσμα ‘καμίας συμφωνίας’ το οποίο κανείς δεν επιθυμεί».

Παράλληλα, η βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ, αλλά επανέλαβε ότι δεν θα συμφωνήσει με ότι διχάζει τη Βρετανία.

Για την εμπορική σχέση με την ΕΕ υπογράμμισε πως θα πρέπει να συνδέεται με μια συμφωνία του διαζυγίου για να μην παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια «κατάσταση παραμονής».

Η Μέι πιέζεται να αλλάξει τη στρατηγική, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πάγωσαν αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά το αδιέξοδο για τα ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Παράλληλα, η Ιρλανδία ζήτησε σήμερα από την Μέι να τηρήσει την δέσμευσή της για τα σύνορα, μέσω του σχεδίου του «backstop» που θα διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.