Πολιτική

Η μεγάλη φοροδιαφυγή: Οι λίστες που θα φέρουν λεφτά στα Ταμεία


«Ανάσα» στα Ταμεία από τις λίστες φοροδιαφυγής - Σταγόνα στον ωκεανό το 1 δισ. ευρώ

Με τις λίστες φοροδιαφυγής, που περιέχουν επωνύμους και «μεγάλα» ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου έχουν καταπιαστεί οι εισαγγελικές αρχές. Με «όπλο» τα στοιχεία που έχουν συλλέξει από γνωστές λίστες φοροδιαφυγής, όπως η λίστα Λαγκάρντ ή λίστα Μπόγιαρνς οι αρχές προσπαθούν να ρίξουν φως στις διαδρομές του χρήματος και να εντοπίσουν Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, που στη συνέχεια θα κληθούν να καταβάλλουν μεγάλη αποζημίωση στο ελληνικό κράτος. Η έρευνα στις λίστες φοροδιαφυγής ήδη έχει αποδώσει καρπούς, αφού στα ταμεία έχουν μπει σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αν και είναι μικρό σε σχέση με τα χρήματα που μπορεί να εισπράξει το κράτος, θεωρείται ικανοποιητικό δεδομένου ότι οι το προσωπικό που έχει αναλάβει να ξεσκονίσει τις υποθέσεις διαθέτει πενιχρά μέσα, ενώ οι ελλείψεις στις υποδομές είναι μεγάλες.

Εκτός όμως από τις ελλείψεις, που είναι η αιτία που κωλυσιεργούν οι έρευνες στις λίστες φοροδιαφυγής το βασικό εμπόδιο για τις εισαγγελικές αρχές είναι οι τράπεζες, πολλές από τις οποίες αρνούνται να συνεργαστούν με τις Ελληνικές αρχές με αποτέλεσμα οι κωδικοί στις λίστες είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν με πρόσωπα. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ελβετικές τράπεζες που αρνούνται να σπάσουν το απόρρητο τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές φορολογικές αρχές έκαναν έρευνα στην κατοικία πρώην διευθυντικού στελέχους της τράπεζας UBS στην Ελλάδα. Στις 4 Ιουλίου, όπως ανέφεραν οι Financial Times, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην Αθήνα στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη (επικεφαλής επενδύσεων της UBS στην Ελλάδα), και η αστυνομία κατάσχεσε υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους. Η έρευνα στηρίζεται στη διασταύρωση αριθμών λογαριασμών και ημερομηνιών γέννησης ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα που περιήλθε στην κατοχή των γερμανικών και στη συνέχεια των ελληνικών αρχών και σε αρχεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικών που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές. Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής επενδύσεων της UBS στην Ελλάδα, μέχρι που τοποθετήθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, τον Μάιο 2013, στη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκλαβούνης, εναντίον του οποίου δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Οι φορολογικές αρχές έχουν καταρτίσει λίστα 1.000 υπόπτων για φοροδιαφυγή, τους οποίους ερευνούν εξονυχιστικά, ενώ παράλληλα διερευνούν τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Πάντως, σύμφωνα με το πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS, Μπραντ Μπίρκενφελντ, τα όσα βρήκαν οι ελληνικές αρχές είναι σταγόνα στον ωκεανό, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά της ελβετικής UBS λέγοντας πως πίσω κρύβεται μια  βιομηχανία διεθνούς φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. «Εννιά στους δέκα πελάτες μου είναι φοροφυγάδες» λέει ο ίδιος. Η δουλειά του ήταν, όπως έχει πει, να βοηθάει πλούσιους ανά τον κόσμο να κρύβουν τα χρήματά τους. Αποστολή του στη συνέχεια έγινε να βγουν στην επιφάνεια κάποια από τα μυστικά που οι Ελβετοί τραπεζίτες της UBS ποτέ δεν θα έλεγαν.Κάπως έτσι, το 2007 ο Μπράντλει Μπίρκενφελντ χτύπησε την πόρτα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης θέτοντας τον εαυτό του και τις πληροφορίες που είχε εκ των έσω στη διάθεση των αρχών. 
 
Το πώς στα υπόγεια θησαυροφυλάκια της Γενεύης και της Ζυρίχης η UBS έκρυβε αφορολόγητους θησαυρούς από πελάτες άλλων χωρών, ήταν η ειδικότητα του Αμερικανού πληροφοριοδότη, πρώην στελέχους του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού. Δισεκατομμύρια που όπως έχει πει προέρχονταν από επιχειρηματίες, δικτάτορες, εμπόρους όπλων, διεφθαρμένους αξιωματούχους. Με έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η ελβετική τράπεζα ενθάρρυνε την παράνομη συμπεριφορά των πελατών της ανά τον κόσμο.
 

Ξανά στο στόχαστρο η UBS 

 
Η ελβετική τράπεζα δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο ελέγχων από τις φορολογικές αρχές. Τον Ιούλιο του 2008, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δημοσίευσε έκθεση που για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι πολλές τεχνικές των ελβετικών τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν για απόκρυψη κεφαλαίων. Οι περισσότερες πληροφορίες προήλθαν από τον Μπραντ Μπίρκενφελντ, πρώην τραπεζίτη της UBS. To 2009, η UBS ήλθε σε συμφωνία με Aμερικανούς εισαγγελείς, σύμφωνα με την οποία, ως αντάλλαγμα για την αποφυγή ποινικών διώξεων για διευκόλυνση Αμερικανών για να φοροδιαφύγουν, η τράπεζα κατέβαλε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων. Ο Birkenfeld εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για το ρόλο του στο κύκλωμα της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, λίγο μετά την αποφυλάκισή του το 2012, έλαβε 104 εκατ. δολάρια, τη μεγαλύτερη πληρωμή μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του συστήματος των ΗΠΑ που ανταμείβει τους καταγγέλλοντες.
 
Οι πληροφορίες του Μπραντ Μπίρκενφελντ ξεκινούν από το 2005, όταν αποχώρησε από την Τράπεζα. Ωστόσο, μετά από μια έφοδο στα γραφεία της UBS στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, οι Έλληνες ελεγκτές υποψιάζονται ότι η τράπεζα συνέχισε να στοχεύει Έλληνες μέχρι την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω φόβων ότι η χώρα επρόκειτο να βγει από το ευρώ.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε φέτος τις προσπάθειές της να κυνηγήσει εύπορους Έλληνες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, και οι οποίοι κρατούν τα χρήματά τους στην Ελβετία, έγραφαν οι Financial Τimes στις 19 Ιουλίου και αποκάλυψαν ότι το ελληνικό υπουργείο οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, που θα επιτρέπει στους Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό να δηλώνουν τα αφορολόγητα εισοδήματά τους και να καταβάλλουν πρόστιμο για να αποφύγουν δίωξη με κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων. Το νομοσχέδιο, όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

«Ανάσα» στα Ταμεία από τις λίστες φοροδιαφυγής  

Αναφορικά με τις ελληνικές έρευνες αυτές βασίζονται σε πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από το υποκατάστημα της UBS στη Γενεύη που περιλαμβάνονται σε CD το οποίο οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 και στη συνέχεια κοινοποίησαν το περιεχόμενό του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές αρχές διαθέτουν κρίσιμα στοιχεία για πρόσωπα που μέσω της UBS έχουν αποφύγει φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με δικαστικές Αρχές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασαν οι επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων και της εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτης Αθανασίου και Ελένη Ράικου οι εισπράξεις από τις υποθέσεις που αφορούν τις λίστες προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ καθώς μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί από τη λίστα Λαγκάρντ 810 εκατ. ευρώ και από τη λίστα των 65 cd που περιλαμβάνει το 90% από τις υπόλοιπές λίστες 99 εκατ. ευρώ. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες για την λίστα Μπόγιαρνς καθώς έχουν σχηματιστεί ως τώρα 1000 δικογραφίες. Παράλληλα έχουν προχωρήσει σε 290 δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων υπόπτων για φοροδιαφυγή η ξέπλυμα μαύρου χρήματος και από αυτές οι 190 πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2015 και οι 100 από την αρχή του χρόνου.

Η διαδρομή του χρήματος

2005 Ο τραπεζίτης Bradely Birkenfeld παραιτείται από τη θέση του στην UBS. Είχε βοηθήσει πλούσιους Αμερικανούς να αποκρύψουν χρήματα από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.

2008 Η διερευνητική επιτροπή του αμερικανού Γερουσιαστή Carl Levin δημοσιεύει έκθεση, η οποία βασίζεται εν μέρει σε στοιχεία προερχόμενα από τον Birkenfeld, καταγράφοντας λεπτομερώς για πρώτη φορά τα τεχνάσματα των ελβετικών τραπεζών για την απόκρυψη χρημάτων των πελατών τους.

2009 Ως μέρος της συμφωνίας με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για την αποφυγή ποινικής δίωξης, η UBS συμφωνεί να πληρώσει πρόστιμο 780 εκ δολ. και να παραδώσει στοιχεία σχετικά με αμερικανούς πελάτες της. Πρόκειται για πλήγμα στην ελβετική παράδοση τραπεζικής εχεμύθειας.

2012 Αρχές στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγοράζουν ένα CD που περιέχει στοιχεία λογαριασμών της UBS συνολικής αξίας 3,5 δισ. γαλλικά φράγκα (3,6 δισ. δολ). Η UBS πληρώνει 300 εκ. σε διακανονισμό με το γερμανικό κρατίδιο το 2014, αλλά η Γερμανία μοιράζεται τις πληροφορίες και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εκκινήσουν περαιτέρω έρευνες.

2013 Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το «πρόγραμμα ελβετικών τραπεζών», σύμφωνα με το οποίο, οργανισμοί που βοήθησαν Αμερικανούς φοροδιαφύγουν, μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη, εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους και στοιχεία των πελατών τους, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Ογδόντα τράπεζες επιλέγουν το διακανονισμό αυτό πληρώνοντας 1,4 δισ. δολ. Ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών αυξάνονται.

2016 Μετά την επίπληξη προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων για την αποτυχία τους να ασχοληθούν με ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκαν από διαρροή της ελβετικής τράπεζας HSBC, οι αρχές ξεκινούν έρευνα στις δραστηριότητες της UBS στη χώρα με βάση τα γερμανικά στοιχεία. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις