Πολιτική

Η κυβέρνηση θέλει «πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών»!


Με μια εμφατική δήλωση από τη Σόφια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε τέρμα κατά τον πλέον επίσημο τρόπο στις όποιες ελπίδες έτρεφαν κύκλοι και εντός ΝΔ για την αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στις σημερινές (11/09) δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογό του Ekaterina Zaharieva  ο Ν. Δένδιας ανέφερε:

«Ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών».

Πλέον δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία για την στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης από την σκληρά αρνητική στάση της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η επισημοποίηση της αλλαγής πλεύσης στο Μακεδονικό δίδει το έναυσμα όξυνσης των εσωκομματικών αντιδράσεων, που ήδη εκδηλώθηκαν κυρίως από την σαμαρική πτέρυγα.