Με Άποψη

Υποχρεωτική η διατίμηση στις μάσκες


Μέχρι πριν λίγες μέρες η προστατευτική μάσκα ήταν αχρείαστη- ίσως και επικίνδυνη- για το ευρύ κοινό, σύμφωνα με τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα. 

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου 

Αίφνης, με τις τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων η χρήση της κατέστη υποχρεωτική, για αρκετές περιπτώσεις (σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί κά), με τους παραβάτες από τις 4 Μαΐου να κινδυνεύουν με τσουχτερό πρόστιμο 150 ευρώ.       
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επιχείρησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις, οι οποίες για πολλούς δεν κρίθηκαν αρκούντως πειστικές. Ταυτόχρονα, η απλή μάσκα, μιάς χρήσης, έχει γίνει ...χρυσάφι στην αγορά, με την τιμή της να ξεκινάει από ένα ευρώ το κομμάτι

Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς με τη σωστή χρήση της ένα άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 4 μάσκες την ημέρα, που σημαίνει 4 ευρώ, τα οποία πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό μελών μιας οικογένειας. Υπάρχει δε, εύλογη  ανησυχία ότι η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, λόγω της υποχρεωτικότητας θα ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές.  

Συνεπώς, ένα νοικοκυριό του οποίου τα μέλη θα είναι συνεπή στoυς νέους κυβερνητικούς κανόνες για τη χρήση μάσκας θα επιβαρυνθεί με αρκετές εκατοντάδες ευρώ το μήνα και μάλιστα σε μιά περίοδο πολύ δύσκολη για όλους.  

Για να γίνει λοιπόν, η μάσκα προσιτή στο ευρύ κοινό, από τη στιγμή που γίνεται υποχρεωτική, πρέπει να τεθεί σε διατίμηση, ώστε να εξαλειφθούν και φαινόμενα κερδοσκοπίας

Μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αρκείται στην επίκληση του νόμου «προσφοράς και ζήτησης» για την διαμόρφωση της τιμής της μάσκας.  Όμως οι καταστάσεις είναι έκτακτες και δεν πρέπει να αφεθεί η αγορά σε "αυτορύθμιση"

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για την προστασία της δημόσιας υγείας επέβαλε πολύ σκληρά μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο της αγοράς. Καθώς η χρήση της μάσκας έχει αναχθεί πλέον σε κεντρικό θέμα δημόσιας υγείας, δεν μπορεί παρά να επιβάλλει τη διατίμησή της, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου, αφενός όλοι οι πολίτες ει δυνατόν να έχουν την ευχέρεια να την χρησιμοποιούν με την αναγκαία συχνότητα και αφετέρου να αποφευχθεί η υπέρογκη επιβάρυνση των νοικοκυριών. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η διατίμηση στις μάσκες είναι υποχρεωτική.