Ασφαλιστική Αγορά

Η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC


Όπως αναμενόταν, η Κομισιόν, για την ακρίβεια η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp), άναψε το πράσινο φως για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC Partners. 

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η  Επιτροπή διερεύνησε κατά πόσον η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα, και γενικά στις ιδιωτικές νοσοκομειακές υπηρεσίες στην περιφέρεια Αττικής. 

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα διέθετε επαρκή ισχύ στην αγορά για να αποκλείσει τα ανταγωνιστικά της HHG νοσοκομεία και ότι η HHG δεν θα είχε οικονομικό κίνητρο για να αποκλείσει τις ασφαλιστικές εταιρείες που ανταγωνίζονται την Εθνική Ασφαλιστική.

Το deal Εθνικής - CVC Capital, όπως είχε γράψει σε πρόσφατο άρθρο του το Sin, αποτελεί σκανδαλώδης εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με όρους και τίμημα που ζημιώνουν κατάφωρα τη μητρική τράπεζα.

Με όρους “ξεπουλήματος”

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με την “Ευρωπαϊκή Πίστη” που πουλήθηκε στην Αllianz (και είχε ιδιώτη μεγαλομέτοχο), η ομοειδής θυγατρική της Εθνικής εκποιήθηκε από την τράπεζα με όρους “ξεπουλήματος” - με τίμημα πολύ χαμηλότερο από την αγοραία αξία της,  από την καθαρή της θέση και από το ποσό που θα αντιστοιχούσε με βάση την κερδοφορία της.

Η τράπεζα μάλιστα δεν ξέρει τι τελικά θα εισπράξει για το παραχωρούμενο 90% της θυγατρικής της. Το βέβαιο τίμημα είναι μόλις 358 εκατ. ευρώ και μπορεί να προσαυξηθεί μέχρι και κατά 120 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις επιδόσεις που θα επιτυγχάνει το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας στην πώληση τραπεζασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα