Χρηστικά

Η κοινωνική ατζέντα σε πρώτο κυβερνητικό πλάνο


Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και το ΕΚΑΣ αποτελούν τα δύο ακανθώδη ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει άμεση λύση.

 Μεταστροφή στην κοινωνική ατζέντα, προκειμένου να κατευνάσει τις όποιες αρνητικές αντιδράσεις έχουν ήδη καταγραφεί για μια σειρά από ζητήματα, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα. Πρωτίστως σκοπεύει να δώσει οριστική λύση και να διαχειριστεί το… αλαλούμ που έχει προκύψει με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και να βρει τον κατάλληλο τρόπο με τον οποίο θα αναπληρώσει το εισόδημα όσων έχασαν το ΕΚΑΣ.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αντιληφθεί τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στη κοινή γνώμη, η «Βαβέλ» που επικρατεί στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και η απουσία συγκεκριμένης λύσης στο θέμα του ΕΚΑΣ, παρά μάλιστα και τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις. Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν ότι το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ «κουβαλάει» μαζί και ένα ισχυρό πολιτικό κόστος, όπως άλλωστε έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν. Οι χειρισμοί το τελευταίο διάστημα, στο ζήτημα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, δεν ήταν και οι καλύτεροι δυνατοί, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να σοκάρει αρχικώς τους πολίτες, κάνοντας λόγο για τέσσερις δόσεις…

Στη συνέχεια πήρε πίσω την αρχική του τοποθέτηση και κατόπιν ευχήθηκε οι δόσεις να είναι τελικώς πέντε, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες… Επιεικώς ερασιτεχνικοί χειρισμοί, που έδωσαν το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ασκήσει δριμεία κριτική, βάζοντας στο στόχαστρο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Επίσης ανοιχτό παραμένει και το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, όπου παρουσιάζονται ενδοκυβερνητικές διαφωνίες.

Ο πρωθυπουργός έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του και το ζήτημα του ΕΚΑΣ, για το οποίο είχε προσωπικά δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής. Έτσι κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Μίνι-υπουργικού, υπό την προεδρία του, όπου όπως αναφέρθηκε κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η κοινωνική ατζέντα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση τακτοποίηση του θέματος του ΕΚΑΣ, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος αναπλήρωσης του εισοδήματος όσων έχασαν το ΕΚΑΣ και μάλιστα για το ζήτημα αναμένεται να λάβει χώρα και νέα σύσκεψη, τις επόμενες μέρες, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Εκλογικός νόμος

Την ίδια στιγμή παραμένει ανοιχτό για την κυβέρνηση και το μέτωπο του εκλογικού νόμου. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει τακτικές «υποχωρήσεις» , προκειμένου να προσεγγίσει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που αντιδρούν στην πλήρη κατάργηση του εκλογικού μπόνους. Μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, προβλέπει την απόδοση «πριμ» 20 εδρών, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα κερδίσει ένα υψηλό ποσοστό -σαφώς άνω του 40%, ίσως 42%.