Η Κίνα καταδίκασε τις καυστικές δηλώσεις που έκανε χθες ο Μάικ Πομπέο για το Πεκίνο και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καταγγέλλοντας μια "κακόβουλη επίθεση" του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σε ομιλία του χθες, Τετάρτη, ο Πομπέο σημείωσε ότι σκοπεύει να αυξηθούν οι πιέσεις στην κινεζική κυβέρνηση.
"Σήμερα συνειδητοποιήσαμε εντέλει τον βαθμό στον οποίο είναι ανοιχτά εχθρικό το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις ΗΠΑ και στις αξίες μας", δήλωσε σε ομιλία του στο συντηρητικό ινστιτούτου μελετών Hudson Institute στη Νέα Υόρκη και κατήγγειλε ένα "λενινιστικό κόμμα" που επιβάλλει τον νόμο του στους πολίτες του και στον κόσμο.
"Δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλω (...) και δεν είναι αυτό το μέλλον (που θέλουν) οι άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία στην Κίνα", διαβεβαίωσε ο Πομπέο.
Η ασυνήθιστα σκληρή αυτή ομιλία του προκάλεσε σήμερα την αντίδραση της κινεζικής διπλωματίας.
"Οι δηλώσεις του Μάικ Πομπέο συνιστούν μια κακόβουλη επίθεση κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος (της Κίνας) και της κινεζικής κυβέρνησης", δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.
Η ομιλία αυτή "εκθέτει στο φως της μέρας τις πολιτικές προκαταλήψεις και τον βαθύ αντικομμουνισμό που είναι ριζωμένοι στο πνεύμα ορισμένων Αμερικανών πολιτικών ανδρών και γυναικών", σημείωσε, βλέποντας σε αυτούς "αλαζονεία και φόβο".
Ο Πομπέο υπογράμμισε επίσης χθες ότι η Κίνα επιδιώκει να κυριαρχήσει στον κόσμο, ενώ στηλίτευσε την αποκήρυξη από το Πεκίνο των διαδηλώσεων στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Η ομιλία του αυτή απηχεί δηλώσεις σε παρόμοιο ύφος που έκανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς την περασμένη εβδομάδα.
Χθες Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα υπογραφεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα εντός των προσεχών εβδομάδων, παρά την ακύρωση της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στα μέσα Νοεμβρίου, στην Χιλή, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Μια συμφωνία θα έθετε τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη, τον οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσκοπώντας να δώσει τέλος σε "αθέμιτες" κατά τον ίδιο εμπορικές πρακτικές.
Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν θα είναι δυνατή η επίτευξη μιας περιεκτικής, μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσινγκτον και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε παράλληλα σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.
Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν σε επισκέπτες στο Πεκίνο και άλλους σε κατ'ιδίαν συζητήσεις ότι η Κίνα δεν θα μεταπειστεί για τα πιο ακανθώδη ζητήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg.
Κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για την παρορμητική φύση του Τραμπ και τον κίνδυνο ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει ακόμη και από την προσωρινή συμφωνία που και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να υπογράψουν εντός των ερχόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με το Bloomberg.
ΑΠΕ-ΜΠΕ