Διεθνή

Η καναδική αστυνομία αναστέλλει σύμβαση με εταιρεία συνδεόμενη με Κίνα


Η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία ανέστειλε χθες Πέμπτη σύμβαση με εταιρεία συνδεόμενη με την Κίνα για την προμήθεια εξοπλισμού ραδιοεπικοινωνιών, που προκάλεσε σάλο αυτή την εβδομάδα.

Η σύμβαση μισού εκατομμυρίου καναδικών δολαρίων για την απόκτηση συστήματος προορισμένου να κάνει ασφαλείς τις ραδιοεπικοινωνίες της καναδικής βασιλικής χωροφυλακής υπογράφτηκε με τη Sinclair Technologies, εταιρεία που εδρεύει στον Καναδά μεν, αλλά εξαγοράστηκε το 2017 από την κινεζική Hytera Communications.

«Η βασιλική χωροφυλακή του Καναδά ανέστειλε τη σύμβαση», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργού Δημόσιας Ασφαλείας Μάρκο Μεντιτσίνο.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωνε προχθές Τετάρτη πως βρίσκει «ανησυχητικό» το ότι ενώ κυβερνητικές υπηρεσίες συνιστούν να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή για την αποτροπή επεμβάσεων ξένων κυβερνήσεων, άλλες υπογράφουν συμβάσεις με «πολύ αμφισβητούμενο επίπεδο ασφάλειας».

Η πώληση προϊόντων της Hytera Communications, που εν μέρει ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση, έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Αυτή η απόφαση της Ουάσιγκτον ενέτεινε την ανησυχία στην Οτάβα για την πιθανή πρόσβαση της Κίνας στις επικοινωνίες της καναδικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, με φόντο τις εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης Πιερ Πουαλιέβρ χαρακτήρισε «απίστευτη» αυτή την «γκάφα», που θα μπορούσε να «έχει βγει από μυθιστόρημα κατασκοπείας, αν και οι ήρωες σε αυτά τα μυθιστορήματα δεν γίνεται να είναι τόσο ανίκανοι».

Ο αμερικανικός ρυθμιστικός φορέας του τομέα των τηλεπικοινωνιών, που χαρακτηρίζει τη Hytera απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, απαγόρευσε τον Νοέμβριο την πώληση νέων προϊόντων της στην αμερικανική αγορά, όπως και αυτών της Huawei.

Η Hytera Communications αντιμετωπίζει προσφυγή στην αμερικανική δικαιοσύνη από την αμερικανική ανταγωνίστριά της Motorola, που την κατηγορεί για βιομηχανική κατασκοπεία, καταγγελία την οποία η πρώτη αρνείται.

Πρώην ανώτερο στέλεχός της ωστόσο ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της σύστασης και συμμορίας με σκοπό την κλοπή βιομηχανικών μυστικών, σύμφωνα με δικόγραφα που δημοσιοποιήθηκαν προχθές Τετάρτη 7η Δεκεμβρίου.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα