AUTOin

Η Jeep ανεβάζει τον πήχη στην off-road κατηγορία


Είναι γνωστό ότι τα μοντέλα της Jeep αποτελούν σημείο αναφοράς για τις εκτός δρόμου δυνατότητές τους. Η στιβαρή κατασκευή, σε συνδυασμό με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, τα προηγμένα συστήματα τετρακίνησης και τη μακρά παράδοση της μάρκας στον σχεδιασμό, εξέλιξη και παραγωγή αυτοκινήτων SUV εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση ακόμα και στις πλέον δύσβατες διαδρομές.

Θέλοντας να δημιουργήσει μια ειδική αξιολόγηση για τις εκτός δρόμου δυνατότητες των οχημάτων της, το 2004 η Jeep σχεδίασε ένα ειδικό κέντρο εξαιρετικά δύσκολων δοκιμασιών. Για την πραγματοποίηση των δοκιμών επιλέχθηκε μία ερημική βραχώδης περιοχή στο βόρειο Μίσιγκαν, στην οποία μόνο ελάχιστα αυτοκίνητα έχουν τολμήσει να βρεθούν.

Τα αυτοκίνητα που καταφέρνουν να περάσουν τις αυστηρές προδιαγραφές αποκτούν την πιστοποίηση TrailRated, η οποία πολύ απλά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα οχήματα είναι ικανά -κάτω από τις κατάλληλες εντολές του οδηγού- να περάσουν από τις πιο ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές. Οι δοκιμές είναι σχεδιασμένες ώστε να φέρνουν στα όρια τους 5 στοιχεία του αυτοκινήτου που είναι κρίσιμης σημασίας για τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Το πρώτο στοιχείο για την κατάκτηση της διάκρισης είναι η απόσταση από το έδαφος. Η μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να περάσει με ασφάλεια τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει σε μια εκτός δρόμου διαδρομή. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής, χαρακτηριστικά που εκτός από την απόσταση από το έδαφος εξαρτώνται από τον σχεδιασμό των προφυλακτήρων, το μεταξόνιο και τους εμπρός και πίσω προβόλους. Τα μοντέλα της Jeep που αποκτούν τη διάκριση Trail Rated διαθέτουν γι' αυτόν τον λόγο αυξημένη απόσταση, ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, αλλά και ειδικές ποδιές στο πάτωμα του αυτοκινήτου για την προστασία των μηχανικών μερών.

Η πρόσφυση αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες, αφού παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε εκτός δρόμου διαδρομή, ανεξάρτητα από το είδος του εδάφους. Εκτός από την αποτελεσματικότητα του συστήματος τετρακίνησης, τα ελαστικά θα πρέπει να προσφέρουν κορυφαία αντοχή και πρόσφυση ανεξάρτητα αν το αυτοκίνητο κινείται στο χώμα, στη λάσπη, το χιόνι ή ακόμα και τα βράχια. Η προηγμένη τετρακίνηση σε συνδυασμό με το αποκλειστικό σύστημα Selec-Terrain εξασφαλίζουν πάντα τη μέγιστη πρόσφυση ρυθμίζοντας τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε διαδρομής.

Όλα τα μοντέλα έχουν ελευθερία άρθρωσης. Το να έχουν οι τροχοί του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό ενός ικανού εκτός δρόμου οχήματος. Η ελευθερία κίνησης των τροχών στον κατακόρυφο άξονα που επιτρέπει η ανάρτηση δοκιμάζεται στο πλαίσιο της πιστοποίησης Trail Rated. Στόχος είναι ανεξάρτητα από τις γωνίες που παίρνει το αυτοκίνητο και την κατάσταση του εδάφους, όσο το δυνατόν περισσότεροι τροχοί να έχουν επαφή, έτσι ώστε σε συνεργασία με το σύστημα τετρακίνησης το αυτοκίνητο να συνεχίσει την πορεία του.

Η ευελιξία του αμαξώματος είναι άλλο ένα σημείο για τη διάκριση. Ο σχεδιασμός της ανάρτησης, η δυνατότητα το αυτοκίνητο να κινείται με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες και βέβαια η δυνατότητα των εμπρός τροχών να στρίβουν σε μεγάλες γωνίες προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η διέλευση υδάτινου κολλήματος είναι αυτό που κάνει την Jeep να ξεχωρίζει. Η εκτός δρόμου οδήγηση είναι συνυφασμένη με το πέρασμα από διαδρομές με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, όπως π.χ. ποταμούς. Τα Trail Rated μοντέλα της Jeep διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένη εισαγωγή αέρα για τον κινητήρα που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση σημείων όπου το βάθος του νερού ξεπερνά κατ' ελάχιστο (ανάλογα το μοντέλο) τα 48 εκατοστά.

Μέχρι σήμερα μόνο μοντέλα της Jeep έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τη διάκριση Trail Rated. Συγκεκριμένα οι εκδόσεις Trailhawk των Renegade, Compass και Cherokee και βέβαια όλες οι εκδόσεις του θρυλικού Jeep Wrangler, του απόλυτου εκτός δρόμου οχήματος. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εκτός δρόμου μοντέλα που χρειάζονται ειδικές μετατροπές ώστε να αντιμετωπίσουν ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές, τα Trail Rated μοντέλα της Jeep βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής έτοιμα για τις πιο σκληρές δοκιμασίες.

Διαβάστε επίσης