Αγορές

Η IPO του 2023 για την Arm - Αποτίμηση στα $54,5 δις


Τα 4,87 δισ. δολάρια έφτασε η πώληση του 10% της Arm σε επενδυτές μέσω δημόσιας εγγραφής στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά του 2023.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Softbank, η οποία προέβη στην παραπάνω πώληση, θα μπορούσε να προσπαθήσει για περισσότερα, ενώ στην τιμή της δημόσιας εγγραφής, η Arm αποτιμάται σε περίπου 54,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Η IPO υπερκαλύφθηκε πάνω από 10 φορές, κατί το οποίο σημαίνει πως το ενδιαφέρον των επενδυτών ξεπέρασε την προσφορά, στο εύρος τιμών από 47 έως 51 δολάρια ανά μετοχή.

Όσον αφορά την της τιμή της ΑΜΚ, ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SoftBank, Μασαγιόσι Σον, έδειξε πως συναινούσε ακόμη και αν έχανε χρήματα. Σύμφωνα με το Bloomberg, στην μυστική συνάντηση για τον καθορισμό των τιμών χθες, ορισμένοι τραπεζίτες και στελέχη έκαναν λόγο για υψηλότερη τιμή, με μέρος της συζήτησης να επικεντρώνεται στο κατά πόσον τα 52 δολάρια είχαν νόημα, ενώ ο Σον επέλεξε τα 51 δολάρια, λέγοντας ότι δεν άξιζε να ρισκάρει ένα υγιές ντεμπούτο για 100 εκατομμύρια δολάρια περίπου σε πρόσθετα έσοδα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 2020, η SoftBank δεν κατάφερε να πουλήσει την Arm, με 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Nvidia.

Εν συνεχεία, η Arm κοιταξε προς μια δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο, με στόχο να αποτιμηθεί από 60 έως 70 δισ. δολάρια, προσπαθώντας να βρει έως 10 δισ. δολάρια από την εισαγωγή, όμως η SoftBank έριξε τον πήχη καθώς αποφάσισε να αποκτήσει σχεδόν το 25% του Vision Fund της και η  αποτίμηση την Arm εκτιμήθηκε σε περισσότερα από 64 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η SoftBank θα κρατήσει μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της Arm, δίνοντας μόνο το 10% αυτών σε επενδυτές. Τελικα, η Arm παραχώρησε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές για τις Intel, Apple, Nvidia, Samsung Electronics και Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα