Αγορές

Η «γρίπη των ισοτιμιών» χτυπάει τις αγορές – Κίνδυνος ντόμινο


Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφικού ντόμινο βρίσκονται πάλι η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς εντείνεται και κλιμακώνεται η αναταραχή που ξεκίνησε από τις αναδυόμενες αγορές, με επίκεντρο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Από την Τουρκία και την Αργεντινή που βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, η «φωτιά» εξαπλώνεται σε χώρες με υποτιθέμενες ισχυρές οικονομίες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική, απειλώντας ακόμη και την Κίνα.

Την πορεία της τουρκικής λίρας προς το «βυθό» ακολουθούν το αργεντίνικο πέσο και η ινδoνησιακή ρουπία, που κατέγραψαν σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά. Βουλιάζει επίσης το ράντ της Ν. Αφρικής, η οποία θεωρούνταν μέχρι τώρα ως η δυναμικότερη οικονομία της Αφρικής και αποτελούσε πόλο έλξης επενδύσεων.

Πηγή ακόμη μεγαλύτερων ανησυχιών αποτελεί η αποδυνάμωση του κινεζικού «offshore γουάν», που χρησιμοποιείται κυρίως στις διεθνείς συναλλαγές της Κίνας και αποτελεί νόμισμα αποθεματοποίησης για τις μεγάλες τράπεζες της χώρας.
Επίσης, από την τουρκική λίρα οι πιέσεις επεκτείνονται σήμερα στα νομίσματα χωρών της κεντροανατολικής Ευρώπης.

Είναι η καταιγίδα που φοβόντουσαν – και λίγο-πολύ την ανέμεναν και την προεξοφλούσαν - αναλυτές, επενδυτικά funds και διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες αποσύρουν κεφάλαια από τις αγορές αναπτυσσόμενων οικονομιών, αναζητώντας ασφάλεια στο δολάριο και σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά assets.

Αυτές οι εσπευσμένες μετακινήσεις κεφαλαίων προκαλούν κλυδωνισμούς στις αγορές, επιταχύνοντας την πτώση μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων της περιφέρειας.  Κυβερνήσεις, τραπεζίτες και επενδυτές ανησυχούν, φοβούμενοι γενικότερη αποσταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και αλυσιδωτές επιπτώσεις  στην παγκόσμια οικονομία.

Υπάρχει άλλωστε η εμπειρία της «ασιατικής γρίπης» των αγορών στα τέλη της δεκαετίας του ’90, που ξεκίνησε από τις ισοτιμίες ασιατικών νομισμάτων και  εξελίχθηκε σε καταστροφικό τυφώνα για τα χρηματιστήρια και τη διεθνή οικονομία.
Τα «συμπτώματα» είναι ίδια – ίσως μάλιστα η πραγματική κατάσταση να είναι τώρα χειρότερη, καθώς αφετηρία της αναταραχής είναι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η ανησυχία και η αβεβαιότητα αποτυπώνονται στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων.  Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται σήμερα στα ιταλικά κρατικά χρεόγραφα και οι αποδόσεις των 10ετών ανεβαίνουν κατά 11 μονάδες βάσης. Σταθεροποιητικά κινούνται τα ελληνικά, ενώ ενισχύονται τα γερμανικά, που αποτελούν το κατά τεκμήριο ασφαλέστερο καταφύγιο.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  και η Wall Street κινούνται στο κόκκινο DAX -0,45%, Dow Jones -0,30%). Με απώλειες έκλεισε το ελληνικό (ΓΔ -0,44%, τραπεζικός δείκτης -1,64%).

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα