Οικονομία

Η Goldman Sachs ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες


Την άποψη πως οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν πίσω τους τους κινδύνους και προχωρούν σε αναπτυξιακή πορεία υπογραμμίζει σε ανάλυσή της Goldman Sachs, ενώ αναμένει πως η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE θα κινηθεί προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα και τα NPEs θα συγκλίνουν στα επίπεδα της περιοχής της Ε.Ε και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Θεωρεί, επίσης, ότι η αναλογία του Texas ratio θα μειωθεί στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60% το 2021 εν μέσω της μείωσης σε NPEs και συσσώρευσης "μαξιλαριού" ασφαλείας σε κεφάλαια και προβλέψεις, και η διανομή μερισμάτων θα μπει και πάλι στο τραπέζι μετά από πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνει ότι βρίσκονται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) μετά από περίπου 15 χρόνια εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου δανείων και αναμένει ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει σε μονοψήφιο επίπεδο το 2022 και πέρα από την περίοδο απορρόφησης κινδύνου, περιμένοντας από τις ελληνικές τράπεζες να μεταβούν προς την ανάπτυξη του ισολογισμού.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι στο σύνολο του κλάδου το ROTE θα βελτιωθεί από μέσο όρο 5% το 2021 σε 8% το 2023, με βάση τη μείωση του οργανικού κόστους κινδύνου από 90 μονάδες βάσης το 2021 σε μέσο όρο 60 μονάδες βάσης κατά τη χρήση 2022-2024, την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων από σταθερή κατά το διάστημα 2016-2021 σε έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης CAGR της τάξης του 6,5% (1,4 φορές το ονομαστικό ΑΕΠ) το διάστημα 2021-2024 και την θετική λειτουργική εικόνα (>500 μ.β) το διάστημα 2021-2024 λόγω του ελέγχου του κόστους.

Παράλληλα, αναφέρει ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM), με κάθε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων κατά 25 μονάδες βάσης να προσθέτει 2% στα επίπεδα, γεγονός που θα αντισταθμίσει εν μέρει τον αρνητικό αντίκτυπο στο κεφάλαιο.

Σχετικά με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η Goldman Sachs τονίζει ότι ενισχύθηκαν κατά 30% τους τελευταίους 6 μήνες, αντανακλώντας την πρόοδο στην απομόχλευση, τις γενικές λειτουργικές επιδόσεις και τη μακροοικονομική ανάκαμψη και προσθέτει πως η αντίληψη κινδύνου των ελληνικών τραπεζών παραμένει υψηλή, με το κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 14,5% (έναντι μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου 10-11%), ενώ θεωρεί ότι δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά η πρόοδος στην απομόχλευση των ελληνικών τραπεζών.

Η επενδυτική στάση της Goldman Sachs στις ελληνικές τράπεζες βασίζεται στα εξής: στις ισχυρές δυνατότητες ανάκαμψης του ROTE και τις εύρωστες προοπτικές συσσώρευσης κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του 2021-2023, στις μη υπερβολικές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με την περιοχή του CEEMEA (τόσο σε όρους P/TBV όσο και σε όρους P/E) και (3) την ομαλοποίηση του κόστους ιδίων κεφαλαίων.

Επίσης τηρεί διαφορετική στάση μεταξύ των μετοχών των συστημικών τραπεζών με βάση την πιστωτική ποιότητα, τη βασική κεφαλαιακή επάρκεια και τη δημιουργία κεφαλαίου.

Η Goldman Sachs, βασιζόμενη στα παραπάνω, κάνει σύσταση buy για τις Eurobank και Alpha Bank και ουδέτερη στην Πειραιώς (δεν αξιολογεί την Εθνική Τράπεζα).

Ειδικότερα, για την Eurobank ανεβάζει την τιμή-στόχο στο 1,4 ευρώ από 0,65 πριν, αναμένοντας περιθώρια αύξηση 22%, για την Alpha Bank ανεβάζει την τιμή-στόχο στο 1,68 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν με περιθώρια αύξησης 18% και για την Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο το 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ πριν με περιθώρια ανόδου 2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα