Επιχειρήσεις

Η Γερμανία βάζει φρένο στις εξαγορές εταιρειών από Κινέζους


Ανησυχώντας για την επιταχυνόμενη κινεζική οικονομική διείσδυση, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο που θα βάλει φρένο στις εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων από κινεζικές, περιορίζοντας ακόμη και τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικών ποσοστών συμμετοχής.

Η νέα διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στις ομοσπονδιακές αρχές να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν και ενδεχομένως να αποτρέπουν συμφωνίες εξαγοράς εταιρικών μεριδίων, εάν κατ' αυτόν τον τρόπο  επενδυτές προερχόμενοι από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτούν  συμμετοχήπάνω από 15% σε γερμανική εταιρεία.

Ο περιορισμός αφορά επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, αμυντικού υλικού, υποδομών και “στρατηγικής σημασίας”. Θα εναπόκειται όμως στη διακριτική ευχέρεια των γερμανικών αρχών να αποφασίζουν κατά περίπτωση εάν κάποα εταιρεία εμπίπτει ή όχι σ΄αυτές τις κατηγορίες.

Τυπικά η “ασπίδα προστασίας” ορθώνεται έναντι παντός επενδυτή εκτός ΕΕ. Ουσιαστικά όμως θεσμοθετείται προς αποτροπή “ανεπιθύμητων” εξαγορών από κινεζικά συμφέροντα.

Δεν είναι πάντως κάτι καινούργιο: Η γερμανική κυβέρνηση είχε θεσπίσει πέρυσι νόμο που προβλέπει ανάλογο έλεγχο και απαγορεύσεις  σε περιπτώσεις εξαγοράς ποσοστού πάνω από 25%. Τώρα ο περιορισμός γίνεται πολύ αυστηρότερος, καθώς μπαίνει ως όριο το 15%.

Το σχέδιο νόμου για να τροποποιηθεί το ισχύον Διάταγμα θα ψηφισθεί σύντομα και ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα την εφημερίδα Die Welt.

"Όταν πρόκειται για εταιρείες που συνδέονται με την άμυνα, κρίσιμες υποδομές ή ορισμένα άλλα πεδία τεχνολογιών που αφορούν την ασφάλεια πολιτικών υποδομών, όπως η ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής, θέλουμε να το εξετάζουμε από πιο κοντά στο μέλλον", εξήγησε στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

"Μέχρι τώρα ήμασταν σε θέση να κάνουμε ελέγχους όταν αγοραζόταν τουλάχιστον το 25% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας. Τώρα θέλουμε να κατεβάσουμε αυτόν τον πήχη, ώστε να μπορούμε να μελετάμε περισσότερες εξαγορές σε νευραλγικούς οικονομικούς τομείς", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Αλτμάιερ σημείωσε πως το Βερολίνο ασφαλώς θέλει ξένες εταιρείες να επενδύουν στη Γερμανία. Οταν όμως τέτοιες επενδύσεις επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια, πρέπει να εξeτάζονται με προσοχή. 

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα εμπόδιζε την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής εργαλείων Leifeld από κινεζικό όμιλο. Τελικά οι Κινέζοι αποσύρθηκαν, λόγω του βέτο που προφανώς ετοιμαζόταν να προβάλει το Βερολίνο.

Τον περασμένο μήνα οι γερμανικές αρχές ματαίωσαν άλλη μία εξαγορά από Κινέζους: Εβαλαν μία γερμανική τράπεζα να αγοράσει στρατηγικό ποσοστό της εταιρείας διαχείρισης δικτύων υψηλής τάσης, το οποίο είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει ένας κινεζικός όμιλος κρατικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού.

Η Γερμανία και άλλες χώρες – ΗΠΑ, Γαλλία, Αυστραλία, Μ. Βρετανία κλπ– έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Κίνα και άλλοι ανταγωνιστές τους αποκτούν πρόσβαση σε τεχνολογίες-κλειδιά, μέσω εξαγορών επιχειρήσεων.

Ο επικεφαλής της γερμανικής αντικατασκοπείας είχε επισημάνει πρόσφατα ότι κινεζικά κρατικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να αποσπάσουν εμπορικά και άλλα μυστικά, μπορεί να βρίσκονται πίσω από προσφορές εξαγοράς που κατ' όνομα υποβάλλονται από ιδιώτες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις