Αγορές

Η Γαλλία πρέπει να "ακούσει" τις αγορές ομολόγων, αλλιώς αντιμετωπίζει κατάρρευση "τύπου Liz Truss"


Οι Γάλλοι πολιτικοί πρέπει να ακούσουν τις αγορές ομολόγων - και να τις κρατήσουν στο πλευρό τους - διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν ένα δυνητικά καταστροφικό «σενάριο Liz Truss», προειδοποιεί ο Διευθύνων Σύμβουλος ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς χρηματοοικονομικών συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Η αυστηρή προειδοποίηση από τον Nigel Green του ομίλου deVere έρχεται, καθώς το πολιτικό χάος στη Γαλλία οδηγεί το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων να διευρυνθεί στο μέγιστο από την κρίση του δημόσιου χρέους.

Μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Πρόεδρος Μακρόν, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν ότι κανένα κόμμα δεν έχει αρκετές έδρες για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η γαλλική πολιτική βρέθηκε σε αναταραχή που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Οι ψηφοφόροι στη Γαλλία κινητοποιήθηκαν για να εμποδίσουν την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν να πάρει την εξουσία. Ωστόσο, ήταν μια "στενή" νίκη για τον συνασπισμό της Αριστεράς, κατά της Λεπέν.

Ο Nigel Green σχολιάζει: «Δεδομένου του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών ενός κρεμασμένου κοινοβουλίου, κάθε νεοσύστατη γαλλική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή στην επίτευξη συμφωνίας για τις δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς υπάρχουν φαινομενικά ανυπέρβλητες διαφορές όσον αφορά τους φόρους και τις κρατικές δαπάνες.

«Η Γαλλία βρισκόταν ήδη σε μια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, προ των πυλών για Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), λόγω της αποτυχίας της να διατηρήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ». Η ΔΥΕ είναι ένα μέτρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ που υπερβαίνει το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος ή δεν μειώνει επαρκώς το χρέος του.

Και συνεχίζει: «Οι προτάσεις για φόρους και δαπάνες τόσο από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όσο και από το ακροδεξιό Rassemblement National (RN, ή Εθνικό Συλλαλητήριο) ήταν τα κύρια σημεία διαμάχης που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές.

Οι αγορές ομολόγων απαιτούν δημοσιονομική ορθοδοξία και σύνεση. Εάν οι Γάλλοι πολιτικοί αποτύχουν να ακούσουν τις αγορές ομολόγων, θα τιμωρηθούν γρήγορα και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια καταστροφική κατάσταση τύπου Liz Truss

Η Liz Truss ήταν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για μόλις 49 ημέρες το 2022, αφού οι επενδυτές απέρριψαν την ανακοίνωση της κυβέρνησής της για έναν «μίνι προϋπολογισμό» που θα μείωνε τους φόρους, ενώ θα αύξανε τον δανεισμό, σε μια προσπάθεια να επιτύχει ταχύτερη ανάπτυξη, επικαλούμενοι φόβους ότι το σχέδιο θα ωθούσε σε αύξηση τον πληθωρισμό, τη στιγμή που ήθελε να τον μειώσει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι ανησυχίες ήταν επίσης υψηλές για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων.

«Η λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εν τω μεταξύ οι τιμές των ομολόγων κατρακύλησαν, εκτινάσσοντας τις αποδόσεις στα ύψη. Με τη σειρά του, αυτό ώθησε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πολύ υψηλότερα και έφερε ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία στο χείλος της χρεοκοπίας.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να ανακοινώσει τρεις ξεχωριστές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί μια πλήρης κατάρρευση στην αγορά κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Nigel Green καταλήγει: «Είναι δύσκολο να δούμε πώς οι δυνάμεις στο πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας θα καταλήξουν να συμφωνήσουν σε δημοσιονομικά θέματα. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Και οι αγορές ομολόγων παρακολουθούν μέσα από τα δάχτυλά τους, φοβούμενες ένα σενάριο Liz Truss».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις