ΕΥΖην

Η Φρανκφούρτη... χωρίς τράπεζες


Τα πανύψηλα γυάλινα κτίρια που διαπερνούν τα σύννεφα με το εμβληματικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και το τεράστιο σύμβολο του ευρωνομίσματος, έμπροσθεν αυτής, στην Willy–Brandt-Platz δεν επικαλύπτουν το αυτοκρατορικό και ιστορικό υπόβαθρο, της πόλης της Φρανκφούρτης επί του Μάϊν (Frankfurt am Main), του γερμανικού κρατιδίου της Εσσης (Hessen) με πρωτεύουσα το Wiesbaden. 

της Ελενας Ερμείδου

Η Φρανκφούρτη, για την οποία η πρώτη αναφορά στην επίσημη ιστορία έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 794 αν και τα ιστορικά σημεία δείχνουν να υπήρχε από το 3000 π.Χ., από την γέννηση της λόγω θέσης και των υποδομών που ανέπτυξε, ήταν κόμβος μεταφορών. Στα νεώτερα χρόνια της έγινε το «σταυροδρόμι» του τραπεζικού χρήματος και χρηματοοικονομικό κέντρο και αναμένει σύντομα περισσότερη ανάπτυξη, ο λόγος είναι το Brexit. 

Παρά την οικονομική της ευμάρεια, όπως έχει συμβεί σε άλλες πόλεις που «τυφλώνονται», η Φρανκφούρτη δεν κατέστρεψε, δεν υποβάθμισε ποτέ την πολιτιστική της κληρονομιά που φέρει την σφραγίδα του Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), την συγκροτημένη ανθρωπιστική και κοινωνική της σκέψη.

Μία πολύ μικρή πόλη, η μικρότερη μητρόπολη του κόσμου έχει 46 μουσεία και περίπου 40 εκθεσιακούς. χώρους. Ξεχωρίζουν για την αισθητική τους και την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική τους.

Archäologisches Museum Frankfut, Caricatura Museum, Deutsches Filmmuseum, Dommuseuem, Frankfurter Kunstverein, Geldmuseum der Deutschen Bundesbank, Historisches Museum, Museum für Kommunikation, Goethe Haus, MMK Museum für Moderne Kunst, Junges Museum, Ikonen Museum der Stadt Frankfurt, WeltKulturen Museum, Städel Museum είναι μερικά από τα κυριότερα μουσεία της πόλης.

Αυτό που διαφοροποιεί τα μουσεία της Φρανκφούρτης, από άλλα μουσεία άλλων πόλεων είναι ότι τα μουσεία της πόλης γεμίζουν μέχρι που θα έλεγε κανείς ασφυκτιούν με την καλή έννοια από τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο από τουριστές. Μία ακόμα ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι έφηβοι, αλλά και τα μικρά παιδιά αντί να είναι προσηλωμένα σε ένα smartphone, έχουν την ικανότητα να ακούσουν και διαβάσουν τα ιστορικά ευρήματα.

Πόσα κράτη έχουν κοινωνική πολιτική, διαθέτοντας μουσεία –χώρους ευχάριστους εκπαίδευσης για παιδιά; Στην Φρανκφούρτη είναι πραγματικότητα. Πλειάδα σημείων υπάρχει για την ανάπτυξη της ευρηματικότητας των παιδιών σε συνδυασμό με την επιμόρφωση, και το παιχνίδι. 

Οι υποδομές της πόλης διαμορφώνουν την ζήτηση και την διάθεση για αναζήτηση.

Ετσι η πόλη της Φρανκφούρτης διαθέτει ετήσιο εισιτήριο για τα μουσεία το οποίο ισχύει για 34 μουσεία της πόλης και για τους εκθεσιακούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή.  Ο κάτοχος έχει επίσης δικαίωμα δωρεάν εισόδου στις «Νύχτες Μουσείων» και στο «Museumsufer Festival». Επίσης στο κάτοχο αποστέλλονται τρεις τόμοι με αντικείμενο την τέχνη και το πολιτισμό. Την κάρτα μουσείων την βρίσκει κάποιος ως ετήσια κάρτα ή ενσωματωμένη στην «Κάρτα Οικογένειας». Το κόστος της είναι μόλις 85 ευρώ. Επίσης, για τους «σύντομους» επισκέπτες η Φρανκφούρτη διαθέτει διήμερη κάρτα ελεύθερης πρόσβασης σε 34 μουσεία με 18 ευρώ. Η κάρτα αυτή διατίθεται επίσης, και ως «Κάρτα Οικογένειας».

 Από τα κυριότερα μουσεία της Φρανκφούρτης είναι το Städel Museum ή επίσημα, το Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galeri το οποίο παρουσιάζει τα εκθέματα του σε μία έκταση 7.500 τ.μ. Ιδρύθηκε από τον μεγάλο έμπορο και τραπεζίτη Johan Friedrich Städel το 1815 και είναι το αρχαιότερο μουσείο της Γερμανίας. Επίσης είναι εφάμιλλο των καλυτέρων μουσείων του κόσμου.

Διαθέτει πάνω από 3.000 πίνακες ζωγραφικής παγκοσμίως φημισμένων ζωγράφων, 660 έργα γλυπτικής, και πάνω από 100.000 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής και 4.400 φωτογραφίες.

Ειδικότερα, στο μουσείο παρουσιάζονται εκθέματα Κλασσικών ζωγράφων από το 1300-1800 όπως των Jan van Eyck, Rembrandt, Lucas Cranach, Stafan Lochner, Sandro Boticceli, Hieronymous Bosch, Jean Antoine Watteau, Peter Paul Rubens, Mathis Gothard Nithart, Tiepolo, Batoni, Dürer, Holbein, κ.ά.

Εκθέματα Μοντέρνας τέχνης από το 1800-1945 όπως των Pablo Picasso, Johann Heinrich Tischbein, Paul Klee, Renoir, Montet, Kirchner, κα. Εκθέματα σύγχρονης τέχνης από το 1945 μέχρι σήμερα όπως έργα των Francis Bacon, Georg Baselitz, Jean Fautrier, Yves Klein, κα

Το μουσείο περιλαμβάνει αίθουσες ζωγραφικής και χαρακτικής, αίθουσες συλλογής ψηφιακής τέχνης, το κατάστημα πωλήσεων του μουσείου, το εστιατόριο Holbein και το Städel Café καθώς και το club Städelverein und Städelclub προσφέροντας πολλά προνόμια στους φίλους του πολιτισμού και των έργων τέχνης.

Περιοδικές εκθέσεις

Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018 το Städel Museum παρουσιάζει την έκθεση Maria Sibylla Merian. Και την έκθεση των έργων των φημισμένων Matisse – Bonnard.



Στην Schirn Kunsthalle Frankfurt μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου 2018 παρουσιάζονται δύο μοναδικές εκθέσεις η μία έχει να κάνει με την κοινωνία, την οικονομία, και την καθημερινή ζωή της εποχής της Βαϊμάρης, την τέχνη στην Γερμανία από το 1918 μέχρι το 1933. Η θεματική, αυτή έκθεση φέρει το τίτλο «Glanz & Elend» και αναδεικνύει εκτός των άλλων όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής, ζωής των ανθρώπων της εποχής, δίνοντας πλειάδα διαστάσεων και ερμηνειών.



Παράλληλα στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται και η έκθεση «Diorama» και είναι αφιερωμένη στην πολιτιστική ιστορία. Η έκθεση έχει συνδιοργανωθεί από το Palais de Tokyo, Paris.

Ενα ακόμα μουσείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το Liebieghaus Skulpturen Sammlung.Το μουσείο παρουσιάζει κυρίως έργα γλυπτικής.

 Το Liebieghaus στεγάζεται σε μία έπαυλη του 19ου αιώνα και περιέχει έργα γλυπτικής από την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, καθώς κλασσικά έργα νεωτέρας εποχής. Η Städtische Galerie Liebieghaus, αποτελεί μέρος του Museumsufer της τράπεζας του  Sachsenhausen επί του ποταμού  Main.

Η έπαυλη άνηκε στον κλωστοϋφαντουργό βιομήχανο από την Βοημία Heinrich Baron von Liebieg (1839–1904)

Επίσης και το μουσείο MMK Museum für Moderne Kunst.

 Η μεμονωμένη τιμή εισόδου στα μουσεία της Φρανκφούρτης κυμαίνεται περίπου στα 8-10 ευρώ, φτάνει και 14 ευρώ, ενώ, όλα τα μουσεία συνδέονται σχεδόν με όλα τα μεταφορικά μέσα που διαθέτει η πόλη (S-Bahn / U- Bahn, Tram (Straßebahn), bus, Die Bahn (εκτός των ICE, και IC).

Τι προσφέρουν τα Logistics των μουσείων και του κρατιδίου της Εσσης

Τα Logistics των μουσείων της πόλης της Φρανκφούρτης και του κρατιδίου της Εσσης καθώς και τα Logistics των μέσων μεταφοράς δίνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την προσφορά και την ζήτηση, με την επισκεψιμότητα των μουσείων, την κίνηση της πόλης και την ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού

 

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχει ένα εισιτήριο ανάλογα με την ζώνη προορισμού για S-Bahn / U- Bahn, Tram (Straßebahn), bus Die Bahn (εκτός των ICE, και IC υπό το σύστημα του κρατιδίου RMW (Rhein - Main Verkerhrsverbund) που σημαίνει ότι οι τιμές των εισιτηρίων ισχύουν για όλο το κρατίδιο της Εσσης και για το κρατίδιο της Ρηνανίας Παλατινάτο, επίσης και τις συνοριακές πόλεις των συνοριακών κρατιδίων της Εσσης.

Επίσης σημείο που διαφοροποιεί την Γερμανία στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι το κόστος μεταφοράς για ομάδα 2-5 ατόμων είναι ίδιο.

Τέλος, υπάρχει ενιαίος οδηγός όλων των μουσείων της πόλης της Φρανκφούρτης που δίνει ακριβείς και αναλυτικές πληροφορίες για την μετάβαση στο κάθε μουσείο με κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς, τραίνο, τραμ, μετρό, λεωφορείο.

Για την μετάβαση στην Φρανκφούρτη αεροπορικώς:

www.aia.gr

www.aegeanair.com

www.lufthansa.gr

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις