Διεθνή

Η Φινλανδία κατέσχεσε προϊόντα που μπορούν να έχουν στρατιωτική χρήση στα σύνορα με τη Ρωσία


Τα φινλανδικά τελωνεία ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέσχεσαν εμπορεύματα στα σύνορα με τη Ρωσία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις «βιομηχανικές και στρατιωτικές δυνατότητες» της Μόσχας μαζί με άλλα εμπορεύματα που υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιούνται καθώς η Φινλανδία εξετάζει πιθανούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας για Ρώσους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις.

Περισσότεροι από 2.500 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 22 και 27 Ιουλίου και εντοπίστηκαν σχεδόν εκατό τέτοιες περιπτώσεις, ανέφερε η τελωνειακή αρχή. Περίπου 20 από αυτές τις υποθέσεις βρίσκονται «υπό προκαταρκτική εξέταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τελωνειακή αρχή.

Οι έλεγχοι κατέστησαν δυνατό τον εντοπισμό διαφόρων προϊόντων πολυτελείας που υπόκεινται σε ευρωπαϊκές κυρώσεις, καθώς και αγαθών που ενδέχεται να έχουν στρατιωτική χρήση, «όπως εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές», διευκρίνισε η αρχή.

«Υπήρχαν επίσης drones καθώς και αντικείμενα για τα οποία δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής των τελωνιακών αρχών Μίκο Γκρένμπεργκ.

Ο αυξανόμενος αριθμός Ρώσων τουριστών στη Φινλανδία έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στη σκανδιναβική χώρα, με πολλούς να λένε ότι ο τουρισμός πρέπει να περιοριστεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη Φινλανδία αυξάνεται σταθερά μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονταν με την Covid από τη Ρωσία στις 15 Ιουλίου.

Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 185.000 διελεύσεις συνόρων τον Ιούλιο, σε σύγκριση με 125.000 τον Ιούνιο, στοιχεία που εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα προ του Covid επίπεδα.

Την περασμένη εβδομάδα, το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα της Φινλανδίας πρότεινε να σταματήσει η έκδοση βίζας για τουριστικούς λόγους για Ρώσους υπηκόους.

Ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σχεδιάζει να θέσει το θέμα στην κυβέρνηση αύριο, Πέμπτη, καθώς η πρόταση φαίνεται να έχει ευρεία υποστήριξη στο Κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα «αντιδρούσε πολύ αρνητικά» εάν επιβάλλονταν περιορισμοί στην έκδοση βίζας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα