Διεθνή

Η Ευρώπη φοβάται τη Google!


Το πρόστιμο των 4,3 δισ. ευρώ, η διακίνηση-διαχείριση ειδήσεων και ο επηρεασμός της κοινής γνώμης

Η μηχανή αναζήτησης της Google βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μακροχρόνιου υπόγειου πολέμου, που δεν αφορά μόνο τα επιχειρηματικά κέρδη  και τη διαχείριση-διακίνηση  της πληροφορίας και τη διαμόρφωση  της κοινής γνώμης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ως όχημα το λειτουργικό σύστημα Android, ο αμερικανικός κολοσσός  έχει κατορθώσει να εδραιώσει την κυριαρχία του σ’ αυτό το πεδίο, διαδραματίζοντας πλέον καθοριστικό ρόλο στο τι θα μάθει, τι θα διαβάσει – και τελικά στο ποιά άποψη/γνώμη θα διαμορφώσει – ο μέσος χρήστης του ίντερνετ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΕ παρεμβαίνουν, προσπαθώντας να περιορίσουν τη δύναμη και τη δυνατότητα επιρροής που αποκτά η Google και που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και για σκοπούς άλλους πέραν των στενά επιχειρηματικών επιδιώξεων.

Η Κομισιόν επέβαλε σήμερα πρόστιμο-ρεκόρ 4,3 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία, για παραβίαση των όρων περί υγιούς ανταγωνισμού. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από επιχειρήσεις του τομέα ψηφιακής τεχνολογίας και από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες των media, που καταλόγιζαν στην Google ότι «χειραγωγεί» την ενημέρωση μέσω ίντερνετ και επηρεάζει την κατανομή των διαφημιστικών δαπανών.

Όπως τόνισε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ, η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει την κυριαρχία της ως μηχανή αναζήτησης. «Αυτές οι πρακτικές στέρησαν απ' τους ανταγωνιστές τη δυνατότητα να πρωτοπορήσουν και να συναγωνιστούν μαζί της για τα κέρδη», τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος, εξηγώντας την απόφαση επιβολής του «αστρονομικού» προστίμου.

Το πρόσχημα και η αιτία

Δεν είναι όμως μόνο τα κέρδη. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν περισσότερο για το ρόλο που αποκτά η Google  στη διακίνηση/διαχείριση/προβολή ειδήσεων, πληροφοριών και απόψεων – και τελικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Δεν μπορεί όμως να λάβει μέτρα εναντίον της  γι αυτό το λόγο, ούτε να περιορίσει τις δραστηριότητες της, ή να της επιβάλει οικονομικές κυρώσεις. Εστιάζει λοιπόν στα ζητήματα υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού, όπου υπάρχει έδαφος για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες.

Η Google βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν για κατάχρηση του λειτουργικού της συστήματος Android, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερο από το 80% των smartphones παγκοσμίως, προκειμένου να προωθήσει και να εδραιώσει τις δικές του εφαρμογές - ιδιαίτερα την ομώνυμη μηχανή αναζήτησης
Η Κομισιόν αποκάλυψε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός επιδίδεται σε αυτή την πρακτική από το 2011, όταν άρχισε να κυριαρχεί στην αγορά των app stores για το Android.
Η Google απορρίπτει βέβαια τις κατηγορίες της ΕΕ και υποστηρίζει ότι «το Android δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες για όλους, όχι λιγότερες.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα