Πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών


 Αντικείμενο οξύτατης πολιτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης γίνεται πάλι το σκάνδαλο των υποκλοπών, που επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ξεκίνησε έρευνα για τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euroactiv, στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται οι άδειες εξαγωγής του λογισμικού αυτου και τα στοιχεία για μεγάλη φοροδιαφυγή με πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αίτημα της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου λογισμικού υποκλοπών και παρακολουθήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το θέμα απασχολεί και την Κομισιόν, η οποία έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση εξηγήσεις – που δεν δόθηκαν.

Δύο διαφορετικές πηγές ανέφεραν στη Euractiv ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έλαβε τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τα άτομα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς παρέθεσαν «στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του spyware Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και είπε ότι ξεκίνησε έρευνα για το εάν τηρήθηκαν σωστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σε νομικό επίπεδο, ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα «διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής), προκειμένου να ευνοήσει την εταιρεία Intellexa που διαθέτει το επίμαχο λογισμικό παρακολουθήσεων. Το θέμα της χορήγησης αδειών εξαγωγής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το site Inside Story και τους New York Times, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις. Ωστόσο, όπως απεκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για πληροφορίες, που στάλθηκε στις 14 Φεβρουαρίου. Η  ελληνική κυβέρνηση επίσης δεν έχει δώσει απαντήσεις στην Επιτροπή PEGA.

Σύμφωνα με τους Reporters United,  οι μέτοχοι της Intellexa φέρονται να συνδέονται με τον ανιψιό του Κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ήταν και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου.
Τόσο ο Δημητριάδης όσο και ο τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών παραιτήθηκαν αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τέθηκε υπό παρακολούθηση το 2021 από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Φοροδιαφυγή μαμούθ

Από άλλες πηγές αναφέρεται ότι η ομάδα της επικεφαλής εισαγγελέα, Λάουρα Κόβεσι, διαπίστωσε μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων.
 «Αδήλωτες πληρωμές, πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπράξει οι ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel, η ιρλανδική Thalestris και οι κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές», σημειώνει η πηγή που επικαλείται το Euractiv. Προσθέτει ότι «εκατοντάδες πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα για να τεκμηριωθεί η απάτη και πώς θίγονται τα συμφέροντα της ΕΕ».

Επικαλούμενο έγγραφο,το Euractiv υποστηρίζει ότι τα στοιχεία οδηγούν στην εταιρεία Chadera Enterprises Limited, εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που ανήκει στον περιβόητο Ταλ Ντίλιαν, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, που είναι και μεγαλομέτοχος (με 65%) της ελληνικής Intellexa. Το υπόλοιπο 35%, όπως έχει αποκαλυφθεί στο παρελθόν, ανήκει στην κυπριακή  Santinomo Limited.
Οι ενδείξεις για τεράστια φορολογική απάτη είναι και αυτές που προκαλούν αυτόματα την εμπλοκή του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα