Επιχειρήσεις

Η Estee Lauder ροκανίζει το ποσοστό του Σαράντη στην ELCA Cosmetics


Μετά από δεκαετίες επιτυχούς συνεργασίας στην ελληνική αγορά, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - όπου έχουν δημιουργήσει κοινές θυγατρικές, ο όμιλος Σαράντη και ο οίκος προϊόντων ομορφιάς  Estee Lauder οδεύουν προς συναινετικό "διαζύγιο", το οποίο προβλεπόταν μάλιστα στην αρχική συμφωνία συνεργασίας τους.

Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η εξαγορά από τον αμερικανικό οίκο του 9% των μετοχών της εταιρείας ELCA Cosmetics, μέσω  των οποίων ελέγχονται οι κοινές θυγατρικές σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Ο όμιλος Σαράντη κατείχε σ' αυτήν την εταιρεία 49% και η Estee Lauder 51%. Τώρα, με τη μεταβίβαση του 9% τα ποσοστά συμμετοχής γίνονται 40%-60%.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο μεταβιβάσεις πακέτων, με τις οποίες το αμερικανικό γκρουπ θα αποκτήσει το 100% και ο Σαράντης θα αποχωρήσει πλήρως: Στη μεταξύ τους συμφωνία προβλέπεται ότι η Estee Lauder μπορεί να ασκήσει δικαίωμα εξαγοράς του 9% της ELCA Cosmetics στις 30 Ιουνίου 2021, του 25% στις 30 Ιουνίου 2024 και του υπόλοιπου 15% στις 30 Ιουνίου 2027.

Προφανώς οι τρεις κοινές εταιρείες τα πήγαν εξαιρετικά στην προώθηση των προϊόντων της Estee Lauder. Γι αυτό ο αμερικανικός οίκος θέλει να τις εξαγοράσει εξ ολοκλήρου, ώστε να μη μοιράζεται τα κέρδη τους και να εφαρμόζει απερίσπαστος την στρατηγική του.

Εξαγορές και συνεργασίες

Ο όμιλος Σαράντη θα εισπράξει σημαντικό τίμημα για την πώληση της συμμετοχής του (49%) στην ELCA Cosmetics. Το ποσό δεν έχει γνωστοποιηθεί. Σε ανακοίνωση της η εισηγμένη εταιρεία αναφέρει ότι  θα συνεχίσει να υλοποιεί τη στρατηγική της, που "είναι σταθερή και βασίζεται στους εξής άξονες:

  • στην αξιοποίηση της ρευστότητας που θα δημιουργηθεί στην εξαετία 2021 – 2027 προς εξαγορές που ικανοποιούν τα κριτήρια του Ομίλου και που είναι ικανές να προσδώσουν συνέργειες και να συνεισφέρουν στην κερδοφορία του Ομίλου,
  • στην υλοποίηση νέων συμφωνιών αντιπροσώπευσης, που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα