Πολιτική

Η εποχή της...μπαταρίας


Οι προηγμένες μπαταρίες, μπορούν να αλλάξουν τις φτωχές χώρες του πλανήτη και να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε υποδομές. Το σίγουρο είναι ότι η απλή μπαταρία τις τελευταίες δεκαετίες επηρέασε πολλούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας: από τη βιομηχανία ενημέρωσης, μέχρι τη βιομηχανία παιγνιδιών. Δεν έχετε παρά να σκεφτείτε τα επιτραπέζια ραδιόφωνα και τα ξύλινα παιγνίδια. Σήμερα, οι αλλαγές στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας που κυοφορούνται θα είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν θα ήταν λάθος να  μιλά κανείς για την εποχή της...μπαταρίας που βρίσκεται επί θύραις.

Το σίγουρο είναι ότι η μπαταρία αποθήκευσης ηλεκτρισμού - μία τεχνολογία που υπάρχει από τον 18ο αιώνα - θα μπορούσε να αλλάξει την οικονομική πορεία του 21ου αιώνα. Χάρη σε σημαντικές ανακαλύψεις που τοποθετούνται στο ορατό μέλλον, οι επιπτώσεις σε όλο το οικονομικό φάσμα θα είναι τεράστιες, καθώς η αποθήκευση μεγαλύτερης ενέργειας επιτρέπει να παράγεται ενέργεια κάποια στιγμή και να χρησιμοποιείται σε μια άλλη. Στα επόμενα δέκα έως 15 χρόνια, οι εξελίξεις στα συστατικά που μπαίνουν σε μπαταρίες θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την ικανότητα αποθήκευσης, να μειώσουν το κόστος και να επεκτείνουν τη ζωή των επαναφορτιζόμενων μπαταριών, γεγονός που καθιστά πιο πρακτικό για τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν αποθηκευμένη ενέργεια και να απεξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα οφέλη, όχι μόνο στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων αλλά και σε ολόκληρη την οικονομική δραστηριότητα, εκτιμάται ότι θα είναι τεράστια, καθώς αποτιμώνται για τα αμέσως επόμενα χρόνια σε εκατοντάδες δις δολάρια.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σύμφωνα με κορυφαίους ερευνητές, οι προηγμένες μπαταρίες χαρακτηρίζονται ως μία από τις 12 επαναστατικές τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος. Και αυτό ισχύει, καθώς οι προηγμένες μπαταρίες έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, να αυξήσουν τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, να φέρουν αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια σε επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια - και ως εκ τούτου πρόσβαση στο σύγχρονο κόσμο - σε εκατομμύρια φτωχών σε όλο τον κόσμο.

Το σίγουρο είναι ότι η αύξηση της χωρητικότητας της ενέργειας που μπορούν να προσφέρουν, μπορεί να προσφέρει ρεύμα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές περιοχές του πλανήτη και να λύσουν πολλά προβλήματα που φρενάρουν την επιχειρηματικότητα στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με τη διεθνή αρθρογραφία, σήμερα μόνο το 63% των αγροτικών πληθυσμών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητές τους στην ανάπτυξη και την πρόσβασή τους σε κρίσιμες υπηρεσίες.

Με βάση τις τρέχουσες δημογραφικές προβολές, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το 2025. Η αξία της παροχής πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω μπαταριών σε απομακρυσμένες περιοχές και μόνο, θα μπορούσε να ανέλθει σε οτιδήποτε από 2 δισ. έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2025. Η εκτίμηση υπολογίζει μόνο 60 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά μήνα ανά νοικοκυριό, ενέργεια αρκετή για φωτισμό, κάποια τηλεόραση, φόρτιση κινητού τηλεφώνου, ραδιόφωνο και έναν ανεμιστήρα. Παρ’ όλα αυτά, με τη βελτίωση των μπαταριών και των ηλιακών φορτιστών, εκατομμύρια από τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου μπορούν να αποκτήσουν τουλάχιστον μία θέση στην παγκόσμια οικονομία.

Ταυτόχρονα μπορεί να δωσουν αξιόπιστη διέξοδο σε ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στις χώρες αυτές, οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατά μέσο όρο από δύο έως 70 ώρες μηνιαίως. Αυτό είναι αρκετά κακό για τους απλούς πολίτες, αλλά πραγματικά γονατίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες επενδύουν σε εφεδρική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά τα εκατομμύρια των μικρών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να το πράξουν, βρίσκονται στο έλεος των απρόσμενων διακοπών ηλεκτρικού. Οι μπαταρίες στο ηλεκτρικό σύστημα που θα παρέχουν ενέργεια όταν οι γεννήτριες σταματούν, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο από 25 δισ. δολάρια ως 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

πηγή: premium.paratiritis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις