Πολιτική

Η επίθεση στο Ορλάντο και οι «Μοναχικοί Λύκοι»


Προχθές το πρωί, ένας 29χρονος ονόματι Ομάρ Σαντικί Μετίν, Αμερικανός πολίτης αφγανικής καταγωγής, επιτέθηκε σε ένα κλαμπ της πόλης Ορλάντο στην Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι. Πενήντα θαμώνες σκοτώθηκαν και περίπου εξήντα τραυματίστηκαν. To FBI ανέφερε ότι ο υπεύθυνος των επιθέσεων, πιστεύεται ότι, είναι ακραίος μουσουλμάνος και ότι, ώρες πριν, άτομα που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος έδωσαν πληροφορίες ότι αυτό κρύβεται πίσω από το χτύπημα.

Της Εύας Ι. Κουλουριώτη*

Η αιματηρή αυτή επίθεση μας θυμίζει την νέα παλιά στρατηγική της Αλ Κάϊντα, τους «Μοναχικούς Λύκους». Αυτή ήταν η στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε από την Κάϊντα στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdot, στις αρχές του 2015. Η πατρότητα της συγκεκριμένης στρατηγικής ανήκει στον Anouar Al Awlaki, ο οποίος γεννήθηκε το 1971 στις ΗΠΑ και ήταν κάτοχος πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Colorado. Δολοφονήθηκε από αμερικανικό drone στην Υεμένη το 2011.

Η στρατηγική δουλεύει ως εξής: επικοινωνούν μέσω των social media με ανθρώπους στη Δύση και αρχίζουν να τους «ταΐζουν» με την ιδεολογία τους. Όταν κάποιος δείξει μεγάλη ανταπόκριση, του δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα οργανώσει τρομοκρατικά χτυπήματα, πώς θα κατασκευάσει βόμβες, ποιους τύπους όπλων θα χρησιμοποιήσει και πώς.

Το σημαντικό σε αυτήν την στρατηγική είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν εύκολα να την σταματήσουν και να βρουν ποιος την ακολουθεί. Η μοναδική τους λύση θα ήταν να αντιμετωπίζουν όλους τους μουσουλμάνους που κατοικούν στις δυτικές χώρες ως εν δυνάμει βόμβες.

Οι ΗΠΑ διάγουν τις τελευταίες μέρες προς τις προεδρικές εκλογές. Τα πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν ότι υποψήφιος των Δημοκρατικών θα είναι η Χίλαρι Κλίντον και των Ρεπουμπλικανών ο Ντόναλντ Τραμπ. Το κυβερνητικό πρόγραμμα που προτείνει ο Τραμπ έχει σαφώς ισλαμοφοβικό χαρακτήρα και τα εκλογικά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων το ενστερνίζονται.
Είναι αδιαμφισβήτητο, πιστεύω, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτός που θα κεφαλαιοποιήσει περισσότερο το γεγονός της επίθεσης στο Ορλάντο.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα αισθανθούν ότι έχουν μόνο δύο επιλογές: 1. Να ψηφίσουν το κόμμα που αντιμετωπίζει τον τρόμο με πόλεμο (Ρεπουμπλικανικό), ή 2. Να ψηφίσουν το κόμμα που αντιμετωπίζει τον τρόμο ειρηνικά (Δημοκρατικό). Θα σκεφθούν ότι δεν υπάρχει τρίτη επιλογή, κάτι το οποίο είναι λάθος, οπότε θα καταλήξουν στην πρώτη.

Η Αλ Κάϊντα δημιουργήθηκε το 1989 όταν ο Ρεπουμπλικανός George Bush Sr. ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Επίσης, το τρομοκρατικό χτύπημα της 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε όταν πρόεδρος ήταν ο George Bush ο νεότερος. Κατά την διάρκεια της προεδρίας του δεύτερου, η Κάϊντα ισχυροποιήθηκε σημαντικά στο Ιράκ για να αποτελέσει τον πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους σήμερα.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την πρόσφατη επίθεση, φυσικά, θα είναι οι μουσουλμάνοι πολίτες των δυτικών χωρών. Αλλά και για εμάς, τους Ευρωπαίους, το μέλλον δεν δείχνει πολλά υποσχόμενο με έναν Τραμπ στο κεφάλι μας. Αυτή η επίθεση δεν θα είναι η τελευταία. Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερους «Μοναχικούς Λύκους» στους δρόμους της Ευρώπης και της Αμερικής. Εκτός εάν ακολουθήσουμε την τρίτη επιλογή: Να διαφοροποιήσουμε την πολιτική μας και να διορθώσουμε τα λάθη μας στη Μέση Ανατολή και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες.

*Η Εύα Κουλουριώτη είναι επιχειρηματίας και πολιτική αναλύτρια με ειδικότητα στα θέματα της Μέσης Ανατολής.

 (https://www.facebook.com/evakoulourioti), twitter: @evacool_f