Επιχειρήσεις

Η εμπειρία του πελάτη ως επίκεντρο του σχεδιασμού εταιριών


Στο CX Summit 2019 που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα, συμμετείχε ως χορηγός η Εrnst & Υoung, με αντικείμενο την εμπειρία του πελάτη σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι επιθυμίες και οι προσδοκίες του καταναλωτικού κοινού μεταβάλλονται ραγδαία.

Στο συνέδριο, ο Δημήτρης Κωνσταντακάτος, Service Design Manager και μέλος του Athens Design Lab της EY Ελλάδος, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα, “Strategy by co-design”, όπου αναφέρθηκε στη σημασία του design στη σύγχρονη επιχείρηση και το πώς οι επιχειρήσεις κινούνται σε μια ολοένα και πιο πελατοκεντρική προσέγγιση. «Ο ρόλος του design έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια και δεν περιορίζεται πια στον σχεδιασμό πρακτικών και εύχρηστων αντικειμένων. Ως designers, καλούμαστε να συμμετέχουμε πλέον στη διαμόρφωση της στρατηγικής της επιχείρησης», τόνισε.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να τοποθετήσουν τον χρήστη των προϊόντων και υπηρεσιών τους στο επίκεντρο της στρατηγικής τους. Ο ομιλητής τόνισε ότι αυτό δεν είναι κάτι απλό, καθώς προϋποθέτει μια διαδικασία ωρίμανσης της επιχείρησης – από το αρχικό στάδιο της άγνοιας, έως την υιοθέτηση μιας πλήρως πελατοκεντρικής στρατηγικής. Ο σχεδιασμός της εμπειρίας του πελάτη δεν είναι μια αόριστη διαδικασία, αλλά έχει συγκεκριμένα βήματα και στάδια.

Η αυξανόμενη αξία του design και του σχεδιασμού της εμπειρίας του πελάτη, αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, ηγέτιδες εταιρείες επιδιώκουν την αύξηση των σχεδιαστικών δυνατοτήτων τους είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών εταιρειών design – με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την εξαγορά πολλαπλών boutique εταιρειών design από την EY σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον, η επένδυση στον σχεδιασμό μιας βέλτιστης εμπειρίας για τον πελάτη, αποτελεί προτεραιότητα για τις διοικήσεις, καθώς βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα κέρδη της εκάστοτε επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης